Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ranija Sjednica

Plenković najavio: Očekuju se novi razgovori s Kinezima o Uljaniku i 3. maju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vlade ovog ponedjeljka je 14 točaka, među kojima i akcijski plan za pripremu povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na sjednici Vlade na komemoraciju za žrtve ustaškog logora Jasenovac te istaknuo želju da se uz dijalog s udrugama predstavnicima naroda žrtava Jasenovca ostvari jedinstvena komemoracija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

"Izrazili smo pijetet prema žrtvama tog ustaškog logora, osudili režim u kojem su takvi logori postojali, a također naglasili da njegujemo kulturu sjećanja, osobito emancipiramo teme koje su vezane za Drugi svjetski rat i kvalitetno obrazujemo naše mlade", izjavio je Plenković.

Smatra kako je postignut "dobar konsenzus" s novim kurikulumom iz povijesti te da će uz dosadašnje poteze i kroz dijalog s predstavnicima udruga Židova, Srba, Roma i antifašističkih udruga ostvariti da komemoracija u Jasenovcu bude jedinstvena.

Osvrnuo se i na prošlotjedni sastanak s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija koje brinu o žrtvama nasilja. "One će pomoći u svim naporima koje Vlada radi na međuresornoj razini kako bi spriječili i kažnjavali obiteljsko nasilje te ojačali mehanizme i institucije koje u procesu sudjeluju da se pomogne žrtvama", istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se na posjet kineskog premijera

Osvrnuo se i na posjet kineskog premijera. "Posjet je bio izrazito važan za Hrvatsku u pogledu odnosa s Kinom i dizanje na razinu kakvu ranije nismo imali. Bio je to prvi posjet kineskog premijera Hrvatskoj uopće", dodao je Plenković.

"Ovo je bio naš šesti bilateralni susret. Potpisan je niz ugovora. Predviđene su nove investicije i suradnja na više razina", kazao je Plenković.

"Potpisano je i niz drugih sporazuma na margini summita 17+1. Vjerujem da će to rezultirati većom trgovinskom razmjenom", dodao je.

Najavio je da ubrzo dolaze kineski predstavnici za brodogradnju. "Vidjet ćemo, nakon njihova posjeta, kakvi će nam biti daljnji kontakti. Kao Vlada ćemo se založiti za još bolju suradnju", objasnio je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat uoči sjednice Vlade na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage poručio je kako bi kineski predstavnici u Hrvatsku trebali stići ovaj tjedan. 

Potrebna priprema za predsjedanje Hrvatske EU-om

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić predstavila je na sjednici vlade u ponedjeljak akcijski plan za hrvatsko predsjedanje EU-om kojim se definiraju sadržaj predsjedanja, logistika, ljudski resursi i plan održavanja važnih sastanaka. "Ovo je najveći posao koji je državna uprava u takvom obimu ikada imala i stoga zahtjeva poseban pristup i aktiviranje svih, kako u državnoj upravi, tako i šire, za niz stručnjaka, predstavnika civilnog društva, Hrvatskog sabora i mnogih drugih", rekla je u ponedjeljak na sjednici Vlade Pejčinović Burić. 

Hrvatska će preuzeti predsjedništvo Vijećem Europske unije 1. siječnja 2020. godine na šest mjeseci. Ministrica Pejčinović Burić poručila je kako je akcijski plan ujedno i vodič za javnost o značenju i funkcijama predsjedanja. "Ovo je dobar način da se prati sve što se radi. Vodili smo se iskustvima koje imaju drugi. Posao je isti za velike i manje države, i za one koji rade prvi put ili zemlje koje ponavljaju. Važno da predsjedanje dobro pripremimo te je dobra prilika da Hrvatska pokaže da je spremna provesti sve aktivnosti kao država članica", smatra ministrica.

Spomenula je i konačno dovršavanje dijela Nacionalne sveučilišne knjižnice kao jedan od najvažnijih projekata koji će se odviti zbog hrvatskog preuzimanja Vijeća EU-a, a u kojemu će se odvijati većina formalnih aktivnosti i sastanaka. "Odabir zgrade poruka je o tome što je Hrvatskoj u ovom trenutku najvažnije - u hramu knjige će se održavati prvo hrvatsko predsjedanje te ćemo tako valorizirati znanje i izvrsnost koje će se pokazati kroz predsjedanje", poručila je Pejčinović Burić.

Premijer Andrej Plenković dodao je kako će hrvatsko predsjedanje NSK-u ostaviti "trajnu ostavštinu" s obzirom na to da je jedan moderan konferencijski centar Zagrebu neophodan. U Hrvatskoj će se tijekom predsjedanja održati oko 30 događaja na visokoj razini, veliki summit predsjednika država i vlada, 20 neformalnih vijeća ministara i konferencija te četiri velika događaja koje će provesti Hrvatski sabor. Velik dio aktivnosti održat će se u Zagrebu, no ministrica je poručila kako će se dio njih pokušati izmjestiti izvan glavnog grada jer je "važno da pošaljemo sliku i iz drugih dijelova Republike Hrvatske". 

26 milijuna kuna za Hrvate u BiH

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz državnog proračuna biti izdvojeno 25,8 milijuna kuna, što je 1,8 milijuna više nego lani, najavljeno je u četvrtak na sjednici Vlade koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.

"Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz potporu programima i projektima od interesa za hrvatski narod", istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. U tu je svrhu, naglasio je, u proračunu za ovu godinu izdvojeno 25,8 milijuna kuna što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se financirati iz proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Povjerenstvo će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni natječaj te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava.

U Sabor je sa sjednice upućen konačni prijedlog zakona o pravosudnoj akademiji, kojem je cilj redefinirati značaj i ulogu Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustav polaganja završnog ispita. Predložena je obveza pohađanja Škole i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudna tijela u trajanju od godinu dana.

Mijenja se i unutarnja struktura vođenja i funkcioniranja Pravosudne akademije, odnosno smanjuje broj članova Upravnog vijeća i povećava broj članova Programskog vijeća radi učinkovitijeg načina donošenja odluka te kreiranja što kvalitetnijih programa. Kako bi se spriječio mogući sukob interesa kroz članstvo u različitim tijelima Akademije, predlaže se ograničena mogućnost istovremenog obnašanja funkcija člana različitih tijela Akademije. (Hina,M.V.) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene