Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kinezi će obići brodogradilišta

Plenković: "Proračun je u plusu za 750 milijuna kuna, unatoč plaćenim jamstvima za brodogradilišta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa reformi za 2019. Premijer Plenković ponudio je Francuskoj pomoć naših stručnjaka u obnovi katedrale Notre-Dame.

U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković govorio je o požaru u Crkvi Notre-Dame. Najavio je kako će Vlada Francuskoj ponuditi pomoć naših konzervatora i restauratora koji su iskustvo stekli u obnovi nakon Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

"U tom su procesu naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava. Time šaljemo snažnu poruku solidarnosti i prijateljstva" rekao je Plenković.

 

 

Izrazio je sućut Njemačkoj, odnosno njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog stradanja njemačkih turista u Portugalu. Zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog suradnje i potpisanom sporazumu za projekt Dječje nacionalne bolnice.

Najavio je dolazak kineske delegacije u Hrvatsku u svibnju koja bi trebala obići brodogradilišta u Rijeci i Puli.

"U Hrvatsku će početkom svibnja doći predstavnici najvećeg kineskog brodogradilišta China Ship Building Industry Corporation. Nakon toga ćemo vidjeti kakvi su njihovi dojmovi i što oni mogu učiniti za brodogradilišta. Bitno je da smo na temelju politički razgovora s kineskim premijerom došli u fazu da će oni posjetiti Hrvatsku", poručio je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat prije sjednice Vlade otkrio je kako će kineska delegacija u Hrvatsku doći 1. svibnja.

Premijer Plenković rekao je kako je hrvatski proračun u plusu za 750 milijuna kuna. "Preliminarni podaci pokazuju da bi u 2018. godini višak proračuna opće države trebao biti 758 milijuna kuna, unatoč 2,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodogradilišta".

Nacionalni plan reformi za 2019. godinu.

Vlada je na sjednici donijela Nacionalni plan reformi za 2019. godinu. Glavni cilj je jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uz projicirani gospodarski rast u 2019. od 2,5 posto, istaknuo je Plenković i dodao:

"Osim jačanja konkurentnosti gospodarstva, ciljevi su i povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, koji se ostvaruju provedbom 30 mjera ekonomske politike grupiranih u 10 reformskih prioriteta i podijeljenih u 100 aktivnosti.

Ti prioriteti su unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i osiguranje financijske stabilnosti, održivosti i kvalitete zdravstvenog sustava", rekao je.

Plenković je "ključnim nacionalnim prioritetom" označio i demografsku obnovu. Govoreći o programu konvergencije RH za razdoblje od 2019. do 2022. godine, premijer je rekao je kako bi gospodarski rast u 2019. trebao biti 2,5 posto. Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6 posto, a 2022. godine trebao bi biti 62 posto.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić istaknuo je kako će se reformama nastaviti liberalizacija tržišta kroz administrativno rasterećenje poslovnog sektora i neporeznih davanja, omogućit će se elektroničko pokretanje poslovanja, uvest će se nove poticajne mjere za ulaganje u Hrvatsku, nastavit će se aktivacija državne imovine kao i osiguranje odgovornijeg poslovanja trgovačkim društvima u državnom vlasništvu.  Planira se i restrukturiranje cestarskih društava i željezničkog sustava.

"U području borbe protiv korupcije, planiraju se intenzivirati aktivnosti u područjima jačanja odgovornosti i integriteta dužnosnika, radit će se na poboljšanju pravosudnog sustava kroz daljnji razvoj elektroničke komunikacije između sudova i drugih sudionika te kroz ubrzanje i skraćivanje sudskih postupaka", najavio je Tolušić planove Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić pohvalio se smanjenjem javnog duga, za kojeg kaže da se smanjuje tri puta brže od preporuka EU.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita.

"To je konkretna demografska mjera koja za cilj ima ostajanje mladih u RH. Uvodimo zabranu prodaje stanova subvencioniranih na taj način, a koji još nisu otplaćeni. Smanjujemo kamatne stope i to su samo neke od novina", rekao je ministar. Otkrio je kako je do sada iskorišteno 5300 subvencioniranih stambenih kredita.

 

Aktualno Neugodno iznenađenje uoči blagdana: PDV je niži, ali uskrsna košarica koštat će nas više, doznajte i zašto Cijena uskršnje košarice (Foto: Dnevnik.hr) Cijena uskršnje košarice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Neugodno iznenađenje uoči blagdana: PDV je niži, ali uskrsna košarica koštat će nas više, doznajte i zašto 1/3 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene