Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježba "Velebit 18"

Vrhunsko lansiranje i pogodak ''u sridu'': Hrvatska raketa pogodila 30 km udaljen cilj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozornost na vojnoj vježbi "Velebit 18 - združena snaga" u akvatoriju Dugog otoka privuklo je lansiranje raketnog projektila teškog 758 kilograma, koji je ispaljen s raketne topovnjače "Dubrovnik" i pogodio 30 kilometara udaljen cilj na moru te je ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako je pokazano da je Hrvatska ratna mornarica spremna izvršiti sve zadaće, a njezinoj snazi i moći svjedoči vrhunsko lansiranje raketa i pogodak 'u sridu'.

Tijekom dijela vježbe "Velebit 18 - združena snaga" u akvatoriju Dugog otoka u nedjelju, koju je promatrao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, obavljeno je raketno i topničko gađanje ciljeva na moru te gađanje cilja u zraku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Kapetan bojnog broda Milenko Crljen objasnio je kako je ta raketa od trenutka ispaljivanja do cilja letjela jednu i pol minutu te da ona uništava ciljeve na moru od 200 tona do 15.000 tona.

"Ovim pogotkom pokazano je da Hrvatska ratna mornarica ima sposobnost pogađati ciljeve na moru na velikim daljinama te da je Hrvatska ratna mornarica sposobna braniti naše more", rekao je Crljen. Dodao je kako ta raketa ima krajnji domet oko 90 kilometara.

Na današnjoj vježbi na moru u akvatoriju Dugog otoka s triju raketnih topovnjača - "Šibenik", "Dubrovnik" i "Vukovar", topovima kalibra 57 milimetara i 30 milimetara gađani su i ciljevi na moru na udaljenosti od sedam i tri kilometra.

Osim toga demonstrirano je s raketnih topovnjača i gađanje cilja u zraku kojeg je u brišućem letu na oko 500 metara visine iznad mora vukao MIG-21 na sajli dugoj 1,2 kilometra. Crljen je istaknuo kako je gađanje ciljeva u zraku zahtjevno jer je na raspolaganju samo 15 sekundi za uočavanje cilja dok je u roku od 8 sekundi nužno ispaliti projektil na cilj kojeg nosi MIG-21 leteći brzinom od 540 kilometara na sat.

Kapetan korvete Bernard Juričev je objasnio kako je Postaja obalnog motrenja Vela straža na nadmorskoj visini od 337 metara, jedna od devet takvih postaja koliko ih Hrvatska ima na Jadranskom moru.

"Ova Postaja obalnog motrenja na Dugom otoku svojom tehnikom i ljudstvom motri prostor na Jadranskom moru dužine oko 45 nautičkih milja te i nadmorski prostor do 3000 metara visine", objasnio je Juričev.

Plenković: Demonstrirana spremnost i snaga Hrvatske vojske i visoko domoljublje

Po završetku današnje vježbe u akvatoriju Dugog otoka njezinim sudionicima koji su bili postrojeni ispred Postaje obalnog motrenja Vela straža obratio se predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, koji su čestitajući na uspjehu ove vježbe posebno istaknuli pogodak raketom na udaljenosti od 30 kilometara.

"Vježba 'Velebit 18 - združena snaga' je najveća i najsloženija vježba do sada i na njoj se, uz sudjelovanja oko 5.500 vojnika, pokazuju sve sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, hrvatskog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice i specijalnih postrojbi", istaknuo je premijer Plenković. Naglasio je kako se ovom vježbom demonstriraju "spremnost i snaga Hrvatske vojske i visoko domoljublje i visoka privrženost ciljevima koje u svojem pozivu imaju pripadnici vojske".

"Vjerujem da će se temeljem analize vlastitih sposobnosti tijekom ove vježbe dignuti pripravnost, sposobnost i interoperabilnost svih rodova Hrvatske vojske na višu razinu", istaknuo je Plenković u svojem govoru.

Po njegovim riječima, Vlada je u ovom mandatu pokušala poslati poruku koja se tiče obrane i sigurnosti te su usvojeni nova Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti.

Premijer Plenković je u izjavi novinarima čestitao svim pripadnicima Hrvatske vojske koji u ova tri dana sudjeluju u toj najvećoj integriranoj vojnoj vježbi koju imamo od Domovinskoga rata, te pokazuju spremnost Hrvatske vojske da ide ususret rješavanju brojnih sigurnosnih izazova i zadaća koje se mogu pred Hrvatsku predstaviti.

"Mislim da je ova današnja vježba, ovaj dio kojeg smo ovdje vidjeli, u kojem sudjeluje Hrvatska ratna mornarica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sjajan primjer. Raketno gađanje sa 30 kilometara, gađanje zračnih meta, sposobnost ljudi koji su na topovnjačama, sjajna veza, sjajni radari. Ovo je mjesto na Dugom otoku koje inače predstavlja sigurnost Hrvatske, pokriva možda i najveći dio hrvatskoga Jadrana. Stoga očekujem da će i ovaj dan i pol koji je još pred nama proći u najboljem redu i da će se ova operacija pokazati vrlo korisnom za razvijanje daljnjih sposobnosti svih rodova Hrvatske vojske", poručio je premijer Plenković.

Ministar Krstičević je također naglasio kako je "Velebit 18 - združena snaga" najsloženija vježba u Hrvatskoj do sada.

"Ovom vježbom na moru pokazali smo kako je Hrvatska ratna mornarica u potpunosti spremna izvršiti sve zadaće te smo vidjeli njenu spremnost, snagu i moć, a vidjeli smo i jedno vrhunsko lansiranje raketa i pogodak točno 'u sridu' na udaljenosti od 30 kilometara", istaknuo je ministar Krstičević obraćajući se sudionicima današnje vježbe u akvatoriju Dugog otoka.

Po njegovim riječima, vježbom "Velebit 18 - združena snaga" šalje se poruka hrvatskom narodu i svim građanima Hrvatske da Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska.

Ministar Krstičević čestitao je svim našim mornarima na toj vrhunskoj zadaći koju su odradili. Istaknuo je da je zadaća Hrvatske vojske obrana zemlje, pomoć narodu u nevoljama.

"I upravo kroz ovu vježbu mi testiramo spremnost, sposobnost, snagu i nove sposobnosti Hrvatske vojske", izjavio je novinarima Krstičević. Rekao je da je kao ministar jako zadovoljan i sretan i može kazati ljudima u Hrvatskoj, našim građanima - "da Hrvatsku čuva i štiti moderna, respektabilna vojska". Uz čestitke Hrvatskoj vojsci i načelniku Glavnog stožera na vrhunskoj spremnosti, poručio je da će i dalje nastaviti sustavno raditi na razvijanju pobjedničke Hrvatske vojske.

General Šundov je istaknuo kako će vježba "Velebit 18 - združena snaga", kao i u dosadašnjim njenom dijelu, polučiti dobre rezultate i na kraju trajanja od 72 sata.

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snaga", koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj, počela je u subotu u vojarni „Josip Jović“ u Udbini. To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u ovoj godini u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika HV-a i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene