Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Doktorica nije pogriješila"

Vještačenje smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću otkrilo tko je napravio propuste u liječenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića uskoro bi mogli kazneno odgovarati liječnici hitne pomoći kao i njegova tadašnja pedijatrica.

Neslužbeno, vještačenje koje je proveo Medicinski fakultet u Zagrebu po nalogu DORH-a je dovršeno i tereti upravo te liječnike. Doktoricu Kaleb, u kojoj je Liječnička komora pronašla glavnog krivca za smrt djeteta, ovaj nalaz oslobađa odgovornosti.

Pročitajte i ovo Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica Doma zdravlja Metković (Foto: Dnevnik.hr) ''Prepoznala da je teško bolestan'' Društvo primarnih pedijatara: Nije bilo propusta pedijatrice Kaleb u slučaju smrti dječaka u Metkoviću Slika nije dostupna tragična priča Roditelji preminulog dječaka iz Metkovića: ''Kad je pedijatrica vidjela Gabrijela, skamenila se i viknula - majko mila, što je ovo?''

„Zašto ti ljudi koji i dan danas rade štetu nisu tamo gdje trebaju biti?“, pita se Gabrijelova majka Ivana.

Ivo Matičević iz Inicijative Sinovi i kćeri Neretve se nada da će institucije napraviti sve potrebne korake da obitelj Bebić nađe satisfakciju.

„Gabrijela nitko ne može vratiti i ovo se jednostavno nije smjelo dogoditi“, kaže Matičević.

Optužnicu za nesavjesno liječenje sa smrtnom posljedicom očekuje i odvjetnik medicinske sestre. U tom slučaju prijeti im do osam godina zatvora. Iznenađen je što je odgovornost i na njegovoj klijentici.

„Ona je u ambulanti radila kao službenica, administrativni radnik. Nije bila uopće zadužena za liječenje u bilo kojoj fazi“, kaže Branko Šerić, odvjetnik medicinske sestre Nikoline Talajić.

"Doktorica ne može izraziti zadovoljstvo"

Doktorica Ksenija Kaleb, po novom nalazu, nije pogriješila. To je u potpunosti suprotno od ekspresne istrage Liječničke komore koja je prstom uprla upravo u nju. U liječničkoj komori danas su bez komentara, kao i ministar Kujundžić koji nam odgovara da nalaz vještačenja nije vidio niti je obaviješten da je dovršeno.

„Doktorica Kaleb ne može izraziti sada nikakvo zadovoljstvo jer se radi o tragičnom slučaju preminulog djeteta. Ali izražava olakšanje“, kaže Antonio Volarević, odvjetnik doktorice Kaleb.

Prije godinu dana, dječak je doveden u Dom zdravlja zbog kašlja. Tijekom vikenda stanje mu se pogoršavalo pa je dva puta doveden na hitnu s koje su ga vraćali kući. Tek četvrti dan doktorica Kaleb ga je hitno uputila u Split, no bilo je kasno. Preminuo je zbog multiorganskog zatajenja i sepse.

Optužnica za sam Dom zdravlja ne bi značila ništa, kaže ravnatelj.

Sinovi i kćeri Neretve najavljuju prosvjed

„Mislim da se ovaj nesretni slučaj mogao dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj jer ja stalno ponavljam, nije problem opreme, nije problem zgrada, problem su ljudi. Sve teže je naći kadrovska rješenja za postojeće situacije“, rekao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Od smrti dječaka do danas, nabavljena je tražena oprema, nedostatak pedijatara kratkoročno je riješen posudbom liječnika iz Mostarske bolnice. Za inicijativu Sinovi i kćeri Neretve to je nedovoljno.

„Gospodin Kujundžić nas je ostavio na vojnim helikopterima, dnevna bolnica se nije počela raditi, postoji niz faktora gdje se krše zakoni“, smatraju u Inicijativi.

14. siječnja kaže, kreće pješke u Zagreb u znak prosvjeda.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene