Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijede kao suho zlato

Pobuna u zgradi najvećeg suda u državi: Suce posvađali kvadrati na Zrinjevcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao suho zlato vrijede kvadrati na Zrinjevcu, barem kad je u pitanju zgrada najvećeg suda u državi.

Aktualni predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić, ujedno zadužen i za Visoki kazneni sud u osnivanju, zbog 11 sudaca svog novog suda započeo je selidbu Građanskog odjela sa 60 sudaca.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Sudnica (Foto: Dnevnik.hr) Nova pravila debelo kasne Apsurdna situacija na natječaju za Visoki kazneni sud: Suci ocijenjeni prema nevažećim pravilima, a ministar tvrdi - to nije protuzakonito

Dovelo je to do pobune na sudu, suci protestiraju, ispisuju se iz Udruge hrvatskih sudaca. Umjesto spisima, bave se svađom oko kvadrata. Morao im je doći i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

I u subotu su radovi. Dok se sve priprema za novi Visoki kazneni sud u zgradi Županijskog suda, suci su uznemireni. Žale se da će jedanaestero sudaca novog suda dobiti njihov prostor i neusporedivo više komfora, a oni moraju preseliti.

Pisali su ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. "... a osobito zbog toga što u zgradi Županijskog suda u Zagrebu nema drugog prostora u koji bi se adekvatno smjestilo ovoliko sudaca", navodi se u dopisu ministru.

Neki iz protesta istupaju iz Udruge sudaca. U planu razmještaja, trideset dvoje sudaca građanskog odjela mora iseliti. Suci građanskog odjela koji imaju problem s preseljenjem o tome pred kamerama ne žele govoriti, no, tvrde da i sad rade u teškim uvjetima, da ih je po četvero u jednoj sobi, a da je plan da ih se preseli u skučenije, dvostruko manje sobe.

Da Građanski odjel donese više od 1300 odluka na mjesec, a stvorena napetost i neizvjesnost mogu utjecati na rezultat cijelog suda, jednake uvjete za sve suce, u dopisu ministru traži i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec. "Kraj godine je i moramo voditi računa i o rezultatima rada i mislim da je to isto tako bitno za reći", kazao je Kontrec.

Suci nemaju svoje sobe, dolaze na posao jednom tjedno

Plan za smještaj sudaca novog Visokog kaznenog suda stigao je od predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića koji je i ovlašten za poslove sudske uprave novog suda u osnivanju. On sam izabran je za suca tog novog suda, no, na ovu temu ne želi ništa govoriti.

Prošle godine i sam se žalio na premali prostor. "Suci civilnog odjela, građanskog, nemaju svoje sobe, oni dolaze na posao jedanput tjedno, samo da bi napisali ili izdiktirali odluku, oni odluku pišu kod kuće... njih 30 ili 40 uopće nemaju sobu u kojoj mogu raditi", kazao je Turudić 30. srpnja prošle godine.

Sud je zbog svega posjetio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. "Ma nitko nije ogorčen, nikakva odluka nije donijeta, dakle, tek kad bude donijeta odluka ćemo vidjeti žali li se itko ili se ne žali. Ja kažem da ćemo mi napraviti raspored da svi imaju prostora jer ima za sve prostora", smatra Bošnjaković.

Njegov plan je uređenje potkrovlja s više od 900 kvadrata, no to je posao koji će potrajati. "Dok se ovi radovi na uređenju prostora ne završe, morat ćemo se stisnuti", dodao je Bošnjaković.

Morat će se stisnuti suci na Županijskom sudu. Pitaju se zašto se sve ostavilo za zadnji tren, kad je Visoki kazneni sud u planu već devet godina. S radom mora započeti od Nove godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene