Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni rezultati

Više od 700.000 kuna za podršku djeci s kroničnim bolestima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri predstavljeni su u petak rezultati dvaju programa osuvremenjivanja podrške najmlađim pacijentima s višestrukim razvojnim teškoćama, ukupne vrijednosti 732.000 kuna.

Programi se odnose na promjene u načinu skrbi o djeci s najvećim zdravstvenim izazovima te omogućuju njihov fizički i mentalni napredak, istaknula je na predstavljanju Valentina Otmačić, voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji je uz pomoć donacija hrvatskih građana u programe uložio 681.160 kuna.

Pročitajte i ovo PR OGLAS U Tommy prodavaonicama “Ima sreće za sve” Slika nije dostupna Bilo je i šale VIDEO Iza kulisa najvažnije debate: 'Hajde da zamijenimo programe!'

Postignute rezultate omogućila je suradnja Ministarstva zdravstva sa stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i iz zagrebačkog Malog doma – dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži, uz financijsku i tehničku potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a na predstavljanju programa u Bistri bio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Programi su obuhvatili edukaciju zdravstvenih djelatnika i nabavu opreme za skrb o djeci. Pomoći će ranoj intervenciji u djetinjstvu djece ugrožena zdravlja i razvoja, te pomoću tehnoloških pomagala i prilagođenih komunikacijskih tehnika omogućiti potpomognutu komunikaciju najmlađim pacijentima, izvijestio je Ured UNICEF-a

Prilikom posjeta bolnici ministar Kujundžić izrazio je uvjerenost da će edukacija djelatnika i nova oprema podignuti kvalitetu zdravstvene skrbi za najranjiviju djecu.

U okviru dvaju programa održana su ukupno 92 edukacijska susreta sa zdravstvenim osobljem bolnice o primjeni potpomognute komunikacije u svakodnevnom radu s najmlađim pacijentima i optimalnoj podršci njihovu ranom razvoju.

Uz to, provedena je procjena individualnih razvojnih i komunikacijskih potreba 28 najmlađih pacijenata u dobi do 8 godina radi pružanja odgovarajuće podrške.

U primjeni potpomognute komunikacije djeci će pomoći nabavljena tehnološka oprema, a zdravstveni stručnjaci osnaženi su za procjenu jezičnih sposobnosti i potreba djece.

U svrhu upoznavanja s primjerima dobre prakse u rehabilitaciji, obrazovanju i liječenju djece s višestrukim teškoćama u razvoju, djelatnici bolnice boravili su u 4 studijska posjeta suradničkim institucijama u Grazu.

Govoreći o doprinosu UNICEF-a ostvarenju tih programa, voditeljica Ureda Otmačić istaknula je zadovoljstvo i ponos što je UNICEF, zajedno s partnerima, pridonio dodatnom unaprjeđenju usluga za djecu kojoj je podrška najviše potrebna. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene