Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pozdrav spoticanja

Kaos oko pozdrava "Za dom spremni" se nastavlja. Kusić: "Ako je riječ o komemoraciji, onda je dozvoljeno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li sporni pozdrav prekršajno ili kazneno djelo? Kada se takva obilježja smiju isticati, a kada ne?

Ono što je šefu države Zoranu Milanoviću zasmetalo i u tome nije želio sudjelovati prije dvije godine bilo je pred Vijećem koje se suočavalo s prošlošću. Sporni su pozdrav dopustili uz iznimke.

Pročitajte i ovo Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani Nakon incidenta Načelnik Okučana nakon incidenta na obljetnici Bljeska: "Nije ovo mjesto da se bavimo politikom" Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska milanović otišao s obljetnice Policija ne bilježi nikakav incident u Okučanima: "Razgovarali smo s dvije osobe u postaji, ali samo zato što je padala kiša"

"Ukoliko se radi o komemoraciji i obilježavanju obljetnica poginulih branitelja onda se to smatra dozvoljenim, jer su branitelji i njihova žrtva najveća vrednota. To je naša preporuka da se to tolerira", rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Stav Povjerenstva prihvatila je i Vlada. Preporuke koje su tada donijeli trebale su regulirati problem svih obilježja nekadašnjih nedemokratskih režima.

"ZDS je smatran kao službeni pozdrav za vrijeme NDH i kao simbol rasističke ideologije i on je kao takav osuđen", kazao je Kusić.

Pokrenula je lavinu, pa ga se pri kraju mandata "odrekla" i bivša predsjednica. A za tvrdnju da je "za dom spremni - stari hrvatski pozdrav" okrivila savjetnike.

"Da, ja sam počinila grešku kad sam rekla da je to povijesni pozdrav, zato što mi je to više puta rekao netko od mojih savjetnika", kazala je Kolinda Grabar Kitarović u veljači prošle godine.

Povjesničar Tvrtko Jakovina podsjeća da smjernice o kojima se odlučivalo u Banskim dvorima nemaju težinu: "Pitanje upotrebe ustaškog pozdrava ZDS u RH je trebalo regulirati dosljednim primjenjivanjem zakona i Ustava RH. Nikakva Povjerenstva nisu ona koja propisuju zakone i način ponašanja u
državi. Mi biramo zastupnike, predsjednike Vlade i države, političare i to je trebalo na taj način regulirati".

Na suprotnoj strani Jakovini jedan od članova Vijeća, koji nema opravdanje za Milanovićev potez u Okučanima.

"Mi imamo u Bljesku oko 57 mrtvih, preko 160 ranjenih govorimo o njima, konačno to je naša velika pobjeda, a mi nismo u stanju nadići naše poraze iz prošlosti i biti pobjednici i ići naprijed i to problem politike i društva. Neki se ljudi očito nisu identificirali s tom pobjedom", smatra povjesničar Ivo Lučić.

Kako god bilo jedan pozdrav ima mnoštvo tumačenja. Pa i onih sudskih zbog ovog uzvika u pjesmi Čavoglave Marka Perkovića Thompsona.

"Tko kaže sad za vrijeme koronavirusa da se ne možemo ovako pozdravljati, a ne smijemo se rukovati. To je na distanci. Događa nam se da je sudska praksa isto što i preporuke Nacionalnog stožera za borbu protiv virusa, ista stvar - može ovako, može onako. Zašto nikad nitko to nije zabranio? A sve što nije zabranjeno je dozvoljeno", kaže odvjetnik Branko Šerić.

Zbrka i na nižim sudovima koji su u zadnjih nekoliko godina izricali oprečne presude. Thompson je u Slunju oslobođen optužbi da je svojim repertoarom poticao mržnju. A ni Visoki prekršajni sud u Zagrebu još se nije usuglasio je li to izvikivanje - kažnjivo ili ne.

Šerić kaže da presuda koju bi trebao donijeti Visoki kazneni sud ne bi trebala biti obvezna za sve niže sudove jer u Hrvatskoj nemamo sustav presedana, kao što imaju neke zemlje iz angloisaksonskog sustava."

U više različitih odluka i Ustavni su suci zauzeli stav da je sporni pozdrav protuzakonit i protuustavan. A dok se pravnici, povjesničari i političari, policija i sudovi ne dogovore što sporni pozdrav točno predstavlja i kada na njega treba represivno reagirati  imat ćemo istu priču.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene