Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički put Bože Petrova

U nešto više od godinu dana: Gradonačelnik, potpredsjednik Vlade, predsjednik Sabora, pa saborski zastupnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio je ovo buran tjedan za Hrvatsku, ali možda najburniji za Božu Petrova. Nakon što je odstupio s mjesta predsjednika Sabora, u rodnom Metkoviću dočekali su ga uz ovacije. U tek nešto više od godine dana, Petrov je obnašao čak tri funkcije: gradonačelnika Metkovića, potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora, a sada je opet saborski zastupnik.

Jednako vatreno kao i na ovotjednom dočeku Bože Petrova bilo je i prije četiri godine kada je, nakon 16 godina vladavine Stipe Gabrića Jambe, sjeo u gradonačelničku fotelju. Tada je srezao gradske troškove, ali i sebi potpisao minimalnu plaću. Dvije godine kasnije lokalni uspjeh poželio je preslikati na cijelu Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

"Očekujemo da se bez nas neće moći formirati nova Vlada", rekao je Petrov krajem 2015. Tada je jamčio da MOST u koaliciju neće ući niti s SDP-om niti s HDZ-om, što je kod javnog bilježnika i ovjerio.

"Ako MOST ikada potpiše koaliciju ja ću dati ostavku", obećao je Petrov. Na tim izborima MOST je osvojio 19 mandata.

Nakon što je već najavio suradnju s SDP-om i Zoranom Milanovićem predomislio se i okrenuo HDZ-u i Karamarku. Ne u koaliciju, nego u suradnju, uvjeravao je Petrov. U 13. hrvatskoj vladi sjeo je, zajedno s Tomislavom Karamarkom, u fotelju potpredsjednika.

Pola godine poslije, nakon afere Konzultantica, Vlada HDZ-a i MOST-a se raspala.

"Svi znate da je danas održana telefonska sjednica gdje su mostovi ministri bili za razrješenje gospodina Karamarka", izjavio je Petrov sredinom 2016. Karamarka je u HDZ-u ubrzo zamijenio Andrej Plenković.

Nakon novih izbora MOST i HDZ opet zajedno. No Petrov tada postaje predsjednik Sabora. "Mogu reći ono što smo se šalili na sastanku. Bilo bi mi drago kad bi se ovako nastavilo", rekao je tada Petrov o suradnji s HDZ-om.

Izdržao je pola godine, dao ostavku i preselio se u klupe oporbenih zastupnika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene