Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija pod kontrolom

"Ovo je najveći požar koji smo vidjeli u životu": Podgorani u šoku, liječniku opečeno uho

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šumski požar izbio je noćas iza dva sata između Gornjih Tučepa i Podgore. Uz 250 vatrogasaca, vatru su, sve dok ih nije omela bura, gasila i tri kanadera. Požar više ne prijeti kućama i hotelima. Gašenje je otežavao jak vjetar, a mještani su stanje opisali kataklizmičnim.

17:10 Širenje požara kod Podgore u nedjelju poslijepodne je zaustavljeno i vatra je u okruženju gasitelja, vatrogasci saniraju opožarenu površinu od oko 300 hektara te gase povremene vatre, a tri kanadera Ministarstva obrane RH iza 13 sati gasila su požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražen Glavina koji vodi gašenje velikog požara što je noćas poslije 2 sata buknuo u Gornjoj Podgori.

Pročitajte i ovo Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga" Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

Požar gasi više od 250 vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, kojima su u pomoć pritekli vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Požar kod Podgore do 16,30 sati još nije bio pod nadzorom gasitelja iako je vatra uglavnom okružena, pa se, uz gašenje, radi i na uspostavi sigurnosne zone kako se vatra tijekom noći ne bi vratila prema Podgori.

Dobra je okolnost je i što je jačina bure osjetno oslabila.

Ujedno, napomenuo je Glavina, pružena je i 'vatrogasna pruga', duža od jednog kilometra kako bi se vatra kontrolirala s biokovskog prijevoja Staza. U požaru, prema prvim informacijama izgorjela je najvećim dijelom borova šuma i nisko raslinje te dio zapuštenih kao i obrađenih maslinika.

Uzroci izbijanja noćašnjeg požara u Gornjoj Podgori za sada nisu poznati i istražuju se.

Opskrba električnom energijom istočnog dijela Podgore te ostalih mjesta do Živogošča bila je uspostavljena, ali je dolaskom kanadera ponovno prekinuta zbog sigurnosnih razloga te je ponovno uspostavljena nakon što kanaderi odradili svoj posao.

Državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac i dalje je zatvorena za promet kao i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

16:00 "Situacija na terenu sada je pod kontrolom. Sinoć i jutros je to izgledalo dosta loše. Moguće je kako je vatra zahvatila stotinjak hektara  područja. Problem je predstavljala bura koja je jutros puhala preko 40 čvorova pod Biokovom dok je na moru otkud je kanader uzimao vodu bila još jača. Fronta požara se stalno premještala. Moram pohvaliti rad zemaljskih vatrogasaca koji su sami i bez našeg većeg udjela uspjeli staviti požar pod kontrolu. O uzrocima i štetama još je rano govoriti", kazao je Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile.

13:52 - Jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) upućen je na gašenje požara u Tučepima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na gašenje požara koji je izbio noćas oko dva sata u Gornjoj Podgori u Splitsko-dalmatinskoj županiji upućeno je tri Canadaira CL-415, koja su se zbog jakog vjetra na moru u Bračkom kanalu, vratila u 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a.

Također, u požaru je sudjelovalo oko 250 vatrogasaca s Makarskog primorja s više od stotinjak vozila te Javne vatrogasne postrojbe s područja Splitsko-dalmatinske županije, a u pomoć su pozvani i vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Požar se trenutno i dalje širi prema Parku prirode Biokovo, izvijestili su iz MORH-a.
 

13:16 - Na požarište su pozvana četiri kanadera, ali kako doznajemo od Marija Juriča situacija na terenu znatno je bolja. Vatra je zahvatila oko 25 hektara Parka prirode Biokovo.

11:45 - Kako doznajemo od Marija Juriča, reportera Dnevnika Nove TV koji je na terenu u Podgori mještani i turisti su doslovno u šoku. Kažu kako nikada nisu vidjeli ovakvo nešto, nikada nisu vidjeli da se vatra širi ovakvom brzinom, te dodaju kako je to ''najveći požar koji su vidjeli u životu''. Vatra se spustila sve do same plaže, gotovo do mora, a takvo nešto nitko se od mještana ne sijeća da je ikada vidio.

 

 

Ekipa Nove TV snimila je Sašu Devčića, liječnika kojem je vatra opekla uho i ruku dok je pokušavao spasiti svoj automobil. Srećom, radi se o lakšim ozljedama.

Jedan je kanader uspio poletjeti te je sad u tijeku gašenje i iz zraka.

U međuvremenu su vatrogasci uspješno obranili kuće Podgorana, a gosti su se vratili u noćas evakuiran hotel Sirena. "Ovo je bio horor, u tri ujutro su nam rekli da napustimo hotel Sirena, morali smo trčati do drugog hotela gdje su nam organizirali smještaj", kazali su našem reporteru uznemireni gosti.

11:16 - Požar iznad magistrale izbio je oko 2:30 ujutro. Odmah nakon dojave, stotinjak vatrogasaca iz Trogira, Splita, Kaštela, Imotskog i drugih obližnjih mjesta i gradova izašlo je na teren.

Tijekom jutra su na teren kao pomoć stigli vatrogasci državnih intervencijskih postrojba Divulje i Šibenik kao i sve vatrogasne snage s područja Makarske, Tučepa, Brela, Promajne i Podgore. Trenutno u gašenju požara sudjeluje više od 250 vatrogasaca s više od stotinjak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja te vatrogasnih društava i profesionalne vatrogasne brigade s područja Splitsko-dalmatinske županije.

 

 

Gašenje otežavaju težak teren i bura, koja na tom području puše od subote, i koja je s vremenom sve jača.

''Iako se gašenju neprekidno pridružuju vatrogasci iz obližnjih županija, oni koji gase požar umorni su, a mnogi od njih zatražili su intervenciju ispiranja očiju. Srećom nitko od vatrogasaca nije ozbiljnije ozlijeđen niti je u opasnosti. No ulažu se veliki napori kako bi se obuzdalo širenje vatre na izrazito nepristupačnom terenu'',  izjavio je za DNEVNIK.hr Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik.

''Iako uvijek postoji opasnost da požar u opasnost dovede lokalno stanovništvo, vatra za sada ne prijeti kućama. Međutim, stanje je i dalje ozbiljno. Zbog jake bure, što je puhala brzinom od sedamdesetak, a na udare više od 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim podgorskim kućama i hotelima. Velikim naporima vatrogasaca kuće su obranjene, iz hotela Sirena ispred kojeg su gorjele palme, zbog opasnosti od vatre evakuirani su gosti, a evakuiran je i dio stanovnika Podgore čijim je kućama zaprijetila vatra'', rekao je Glavina.

Vatra je sada krenula prema Parku prirode Biokovo, a širi se i prema borovoj šumi između Podgore u Tučepa nedaleko od prometnice Makarska-Vrgorac. Gori gusta borova šuma i maslinici. Još uvijek se ne zna kolika je površina zahvaćena vatrom.

Snimke požara, koju je zabilježio turist koji se našao u blizini, možete pogledati ispod.

 

Državna cesta D8 - Jadranska magistrala od 10 sati otvorena je za promet, dok su državna cesta D512 Makarska – Vrgorac, kao i Biokovska prometnica i dalje zatvorene za promet.

 

Ujedno, zbog opasnosti isključen je dalekovod te nisko naponska mreža, pa su Podgora i mjesta do Živogošća od jutros bez električne energije. (B.F.M./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene