Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Van pameti

Obećali povećanje mirovina, no saborskim zastupnicima će rasti 500, a "običnim" umirovljenicima 40 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim proračunom Vlada planira izdvojiti veće mirovine povlaštenim umirovljenicima - bivšim saborskim zastupnicima, koji će dobiti i do 500 kn više. Osim toga, više novca država će izdvojiti i za rodiljne naknade, ali 87 milijuna kuna manje izdvajat će se za doplatak za djecu.

Novim proračunom će neki umirovljenici dobiti i 500 kuna više na mirovini. Oni su takozvani - povlašteni umirovljenici, poput bivših saborskih zastupnika.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Za razliku od njih, gospođa Jadranka ima mirovinu od 1750 kuna. Od iduće godine, i njoj bi trebala bi rasti, ali neznatnih 40 kuna.

Razlog tomu je što će veća izdvajanja ići će za mirovine ostvarene prema posebnim propisima. Pa će tako braniteljske mirovine, izračunali su u Sindikatu, rasti za prosječno 200 kuna, a povlaštene saborske mirovine bit će veće za oko 500 kuna.

Vlada planira i veća izdvajanja za plaće zaposlenih u državnoj i javnoj službi, i to u iznosu od 27 cijelih 9 milijardi kuna, što je povećanje od 1 cijelo 4 milijarde. U sindikatu učitelja već su napravili računicu.

"Ovaj plan koji je napravila Vlada napravila je temeljem osnovice ove godine, što konkretno znači po svakom zaposleniku 106 kuna. To je nikakvo povećanje, obzirom da BDP raste, obzirom da uvjeti su postignuti za daljni rast plaća i osnovice plaće, smatramo da ova ponuda vlade nije prihvatljiva", govori Sanja Šprem, sindikat hrvatskih učitelja.

Više novca država će izdvojiti za rodiljne naknade, ali 87 milijuna kuna manje izdvajat će se za doplatak za djecu. Manje sredstava, stoji u obrazloženju Vlade, bit će jer se smanjuje i prosječan broj korisnika doplatka, kao i prosječan broj djece koja primaju doplatak.

Rezultat toga biti će, upozorava demograf Šterc, još gora demografska slika.

"Demografske revitalizacije Hrvatske opet neće bit, ta tematika ponovno nije strateški važna za Hrvatsku i zapravo se o toj problematici u Vladi ne razmišlja. Kroz ovu stavku planiranja manje sredstava za dječji doplatak, da će se sukladno tome to odraziti na rodnost u Hrvatskoj , i svjesno se prihvaća da će se rodnost u Hrvatskoj i dalje smanjivati", govori Stjepan Šterc, demograf.

Do kraja godine, upozorava Šterc, prirodan pad mogao bi iznositi 18 tisuća stanovnika. Uz konstantno iseljavanje, demografska slika bit će sve gora - i gora.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene