Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Svaki je dan neki požar''

Vatrogasci slave svoj dan: Održana velika edukativna akcija ''Pomozi i ti, nazovi 193''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci slave dan svetog Florijana, svoga zaštitnika. Na glavnom zagrebačkom trgu upozorili su na važnost prevencije od požara. Edukativnom akcijom, okupljenima su predstavili svoju opremu, a najmlađi su mogli vidjeti kako nas to vatrogasci čuvaju.

''Vatrogasci su uvijek spremni jer mi 365 dana imamo požare, svaki dan ima neki požar'', rekao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Pročitajte i ovo Požar plastenika u Ludbregu - 2 Traje očevid FOTO/ VIDEO Veliki požar u Ludbregu: Vatra progutala plastenike i strojeve, ozlijeđen vatrogasac Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

Edukativnom akcijom "Pomozi i ti, nazovi 193" vatrogasci su građanima predstavili svoju opremu, a najmlađi su mogli vidjeti kako nas to vatrogasci čuvaju. Osim modernih kamiona, u gašenju požara pomažu snimke dronova, ali i dresirani psi poput Ramosa, koji svojim razvijenim njuhom ubrzava potragu za žrtvama.

"Treba mu dati mira, treba mu dati prostora. On traži njuhom, traži miris čovjeka i onda kad nađe najjači izvor mirisa na ruševini, označava ga lajanjem. U tom slučaju ekipa nastavlja s traženjem točne lokacije osoba", rekla je Ivana iz DVD-a Prečko.

Jedan od bredova zbog kojeg smo poznati izvan Hrvatske

U povodu obilježavanja blagdana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, Hrvatska vatrogasna zajednica održala je u subotu u Mariji Bistrici svečanu sjednicu, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom se prigodom prisjetio svih koji su sebe ugradili u taj sustav koji u Hrvatskoj postoji oko 150 godina te ustvrdio da je to jedan od brandova po kojemu smo poznati i izvan naših granica.

"Zadaća Vlade je da pomaže u unaprjeđivanja tog sustava, a aktivnosti i razgovori oko toga počeli nakon velikih požara 2017.", rekao je ministar Božinović.

Odlučili su, kazao je, sve žurne službe povezati u koordinaciju da bi ih se moglo koristiti na najdjelotvorniji način u slučaju velikih katastrofa.

"Vatrogasci kao najjača, najbrojnija organizacija u svemu tome imaju posebno mjesto", istaknuo je resorni ministar najavljujući kako će se, zakonskim izmjenama, omogućiti od početka iduće godine da konačno vatrogasci upravljaju vatrogastvom.

Naglasio je i kako će se EU, u godinama koje dolaze, posebice baviti pitanjima vatrogastva, a siguran je i kako će zbog toga proračunski dio koji se odvaja za zaštitu i spašavanje biti višestruko povećan.

Rekao je kako je i dosad na toj stavci bilo dosta sredstava te izrazio zadovoljstvo što je njegovo ministarstvo osiguralo značajan dio za vatrogasce ali i ostale žurne službe.

"Samo prošle godine smo povukli 38 milijuna eura bespovratnih sredstava za vatrogastvo, te nabavili nova vatrogasna vozila i radio telekomunikacijsku opremu za kompletnu vatrogasni službu, HGSS i druge žurne službe. Naša ambicija je vama - hrvatskim vatrogascima i svima koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju osigurati najbolji moguću opremu", poručio je ministar Božinović.

Sanader: 60 tisuća operativnih vatrogasaca predstavlja snagu i sigurnost za građane

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader kazao je kako 60 tisuća operativnih vatrogasaca predstavlja snagu, ali i sigurnost za građane. Zadovoljan je, kaže i jer je nakon 100 godina Hrvatska vatrogasna zajednica postala nadležna za vatrogastvo.

"Moram reći da su pregovori trajali godinu dana s ministrom, a kod njega smo naišli na razumijevanje i u ovoj prijelaznoj godini donijet će se novi Zakon o vatrogastvu kako bi iduće godine HVZ postala središnji državni ured za vatrogastvo", izjavio je Sanader.

Hrvatski vatrogasci su, kazao je, spremni i za požarnu sezonu koja je pred nama, a zahvalio je i svim institucijama koje im pružaju pomoć i suradnju.

Na učinjenom za hrvatsko vatrogastvo ministru je zahvalio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

"Hrvatsko vatrogastvo uz suradnju sa svim drugim službama provest će program i zaštitit ćemo sve naše građane. Ističemo i nabavku opreme preko Ministarstva poljoprivrede, ali i proces nabavke kamiona preko Ministarstva unutarnjih poslova što će sigurno povećati operativnu spremnost i mobilnost vatrogasnih postrojbi" kazao je Tucaković.

Župan Željko Kolar naglasio je da su vatrogasci u Krapinsko-zagorskoj županiji prva snaga na koju se on, kao župan, može osloniti i koji prvi mogu reagirati. Za vatrogastvo u Zagorju kazao je da to nije samo posao nego stil života.

Priznanja zaslužnima

Svečanost vatrogasaca bila je i prigoda za dodjelu priznanja za Najpothvat u vatrogastvu za 2018. godinu. Tako su brončanu plaketu dobili vatrogasci iz DVD-ova Kerestinec, Strmec, Sveta Nedelja i Rakitje, srebrnu plaketu vatrogasci JVP-a Grada Rijeke, a zlatnu vatrogsci dobrovoljnog vatrogasnog društva Rogoznica i Javne vatrogasna postrojba Grada Šibenika za sudjelovanje u spašavanju turskog broda Haksa. (I.D. / Hina)

Aktualno Teška prometna nesreća u Zagrebu: Tri osobe završile u bolnici, snimke pokazuju svu žestinu sudara Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 1 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 1 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 2 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 2 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 4 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 4 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 3 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 3 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 5 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 5 +2 Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Ivan Rebic/PIXSELL - 8 Crna kronika Teška prometna nesreća u Zagrebu: Tri osobe završile u bolnici, snimke pokazuju svu žestinu sudara 1/8 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene