Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vaš glas

Potpuni apsurd: Mora platiti 5 tisuća kuna ako ne želi izgubiti grob u kojem joj počiva otac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aplikacijom Vaš glas građani imaju mogućnost poslati upit i prezentirati probleme koji ih muče ili gdje vide prostora za poboljšanje.

U rubriku Vaš glas stigla je priča iz Rijeke. Javila se gospođa Silvana, koja je svoje grobno mjesto zakupila prije 2000. godine, ali sad odlukom gradskih vlasti mora dva puta platiti neograničeni zakup grobnog mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Skrnavljenje erdutskog groblja - 1 Užas u Erdutu Napravili kaos na groblju, najgori stradala posljednja počivališta dviju djevojčica: "To može samo nečovjek napraviti"

Silvana mora platiti gotovo pet tisuća kuna ako ne želi izgubiti grob u kojem joj počiva otac.

"Imamo obiteljsku grobnicu koja je kupljena prije 30 godina. Nije mi jasno zašto moram platiti iznos od 4937,77 kuna da bih dobila pravo na zakup neograničenog korištenja grobnice", govori Silvana Serdar.

U pogrebnom komunalnom poduzeću "Kozala" kažu da je sve po Zakonu.

"Zakon definira da se rješenje izdaje uz naknadu i sad, što se tiče same naknade, to je ono što određuje uprava groblja koja upravlja i održava groblje zajedno s nadzornim odborom", govori Tanja Šušić, KD "Kozala".

I dok većina gradova u Hrvatskoj ugovor s 30 godina na neograničeno korištenje grobnoga mjesta korisnicima produljuje bez naknade, riječki komunalci naplaćuju više od tisuću kuna po četvornom metru groba.

"Grad Rijeka jedini u Hrvatskoj i komunalno društvo Kozala nije koristio tu pogodnost, ja bih rekao, za građane. Primjerice Split, komunalno društvo Lovrinac, zagrebački Mirogoj istim korisnicima grobnog mjesta kojima je istekao zakup od 1998. godine produžili su koncesiju bez naknade s objašnjenjem da su to stečena prava", govori Hrvoje Burić, gradski vijećnik.

U upravi riječkog komunalnog društva koje brine o grobljima ne slažu se s tim.

"Korisnici su kupili i zakupili grobno mjesto prije 30 godina i tada su platili jednokratnu tridesetogodišnju naknadu, upravo za rok korištenja grobnog mjesta od 30 godina", govori Šušić.

Tek oni koji su zakupili grobna mjesta na neograničeno vrijeme od početka 2000. godine mogu biti na miru. Oni koji su kupili prije, poput Silvanine majke, prisiljeni su platiti.

Korisnici riječkih groblja mogu se samo nadati da će se vlasnici komunalnog društva, gradski oci ugledati na druge gradove i ukinuti naknadu za neograničeni zakup grobnih mjesta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene