Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most predstavio svoj model

Martina Dalić: "Proces otkupa INE nije stao"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Čikotić, Tomislav Panenić, Slaven Dobrović i Božo Petrov na konferenciji za medije u Saboru predstavili su novi Mostov model za otkup Ine.

"Otkako je ušao u politiku Most traži i nudi rješenja. Tako i po pitanju Ine. Mi smo u suradnji sa stručnjacima stvorili drugi model, da se ne mora prodavati HEP ili neka druga tvrtka", kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Pročitajte i ovo Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića"

"Proces otkupa Ine je stao. Zamro. Nemamo informacije već 7 mjeseci. Nije se napravio ni model poslovanja po kojem će Ina funkcionirati nakon otkupa", kazao je Petrov. "Nama je važno da tvrtke poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda budu većinski u hrvatskom vlasništvu".

"Novi partner u vlasti HNS je također protiv modela koji je prezentirao premijer Andrej Plenković. Dakle, taj model nema podršku u Vladi. Mi ne znamoni stvarnu cijenu Ine. 20 milijardi je previše. Od te cifre treba oduzeti brojne gubitke posljednjih godina. To je nešto što se treba odbiti i doći do realne tržišne cijene", kazao je Tomislav Panenić.

"Želimo biti afirmativna oporba. Nakon konferencije ćemo na svoju web stranicu staviti naš prijedlog modela koji nije Sveto pismo nego naš prilog i doprinos raspravi koja je potrebna da se odmaknemo od suhoparnih dnevnopolitičkih tema iz prošlosti i da se okrenemo prema budućnosti. Konkretno, što znači model reotkupa dionica Ine - to znači da Ministarstvo državne imovine prenese na Društvo posebne namjene (Special purpose Vehicle) svoje dionice. da se to SPV društvo pojača s manjinskim udjelima u tvrtkama gdje je država u manjinskom vlasništvu, dijelom državne neaktivne imovine koji može pojačati vrijednost tog SPV-a koji će biti zasebno društvo. Ono što gđa. Martina Dalić kaže da je to javni dug - to nije istina. Mi smo to testirali kroz domaće i inozemne financijske stručnjake. SPV je samostalni entitet i kao takav nema jamstva države. On samo koristi državnu imovinu i Ina kupuje sama sebe na način da to sruštvo s posebnom namjenom izdaje obveznice i to dva tipa obveznica. Nama je u interesu da uđe privatni kapital i da ostane u Ini do iznosa od 25 posto. To znači da RH bude vlasnik 75 % plus jednu dionicu Ine i do tog iznosa izdamo obične obveznice koje će imati svoj prinos i koje će se ponuditi tržištu kapitala i institucionalnim investitorima, bankama i investicijskim fondovima. Ako su zainteresirani i mirovinski fondovi - dapače. I naravno građane koji su zainteresirani da sudjeluju u otkupu tih obveznica. Isto tako i državnim investitorima. Zašto ne bi HEP bio suvlasnik nekoliko posto Ine? U prezentaciji smo napravili analizu i nedvojbeno novca na tržištu ima", predstavio je model Ante Čikotić koji je na njemu radio s timom stručnjaka.

"Ova Vlada nema viziju i ne zna što će s Inom. Ova tema je zapostavljena zbog Agrokora. Bolje da se Ina privatizira ako nemamo viziju što ćemo s njom. Naš model nije Sveto pismo, može se mijenjati. Pozivamo stručnjake da se jave. Približava se drugi arbitražni postupak, a mi ne znamo koristimo li sve legalne alate koje imamo na raspolaganju. Energetska stabilnost nam je na prvom mjestu. Dakle, ne želimo povećavati javni dug, nemamo ništa protiv privatnog kapitala i ne želimo privatizaciju HEP-a pod ovim načinom upravljanja. Moramo imati jasne ciljeve gdje vidimo HEP", kazao je Čikotić. 

Kompletan Mostov model otkupa Ine možete pogledati OVDJE.

"Smatramo da su Ina i HEP dva odvojena projekta i da ih ne treba vezati. Naš model omogućava preuzimanje kontrole nad Inom i razvoj HEP-a", kazao je bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.


Potpredsjednica Vlade Martina Dalić tvrdi da proces otkupa nije stao, kako kritiziraju iz MOST-a.

staknula je kako se priprema i realizacija tog Vladinog projekta odvijaju brzinom primjerenom složenosti takvog pothvata. Kad je u pitanju Mostov prijedlog, potpredsjednica Dalić smatra da nije prihvatljiv model otkupa koji bi povećao javni dug.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene