Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan neovisnosti

Položeni vijenci na Mirogoju, predsjednica: "Moj stav je da 30. svibnja treba biti Dan državnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske, visoka državna izaslanstva položila su vijence na Gradskom groblju Mirogoj - i to ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ispred zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijence su položili premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanica predsjednice Republike Anamarija Kirinić.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

U izaslanstvu su bili i brojni ministri: ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Vesna Bedeković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i drugi.

Počast su došli odati i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi. Nakon toga, predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, premijer i predsjednik Sabora nazočili su misi za Domovinu u crkvi sv. Marka.

Državni vrh na misi za Domovinu

Druge države nisu sigurne kad je dan državnosti

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak kako bi bilo dobro da se Dan neovisnosti obilježava kao spomendan, a da bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara trebao postati državni blagdan kako bi u Vukovar mogli doći svi koji to žele. Predsjednica Republike čestitala je građanima Dan neovisnosti nakon što je nazočila svetoj misi koja se tim povodom održala u crkvi sv. Marka.

 

Upitana hoće li ovo biti posljednji put da se Dan neovisnosti slavi kao državni praznik, predsjednica je odgovorila kako bi bilo dobro da se jednom za svagda odredi da 30. svibanj bude državni blagdan, a da se 8. listopada obilježava kao spomendan. "Moj stav je da 30. svibnja treba biti Dan državnosti, a ovo što se tiče Dana neovisnosti 8. listopada malo je zbunjujuće", kazala je pojasnivši kako je njezino diplomatsko iskustvo pokazalo da ta dva datuma prilično zbunjuju druge države, koje nisu sigurne kada nam je točno Dan državnosti.

Smatra i da bi se 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, trebao proglasiti državnim blagdanom. "Za mene bi to definitivno trebao biti državni blagdan, da dopustimo da toga dana u Vukovar dođu svi oni koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara, i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku", izjavila je predsjednica Republike.

 

O datumima više riječi u četvrtak

"Ovo je dan kada se prisjećamo ključne odluke Hrvatskog sabora, samo dan nakon raketiranja Banskih dvora. Donesena je odluka o raskidu svih veza s bivšom državom. Svi ovi dani izrazito su važni u stvaranju suvremene, moderne i neovisne Hrvatske", kazao je premijer Andrej Plenković i podsjetio na branitelje koji su branili Hrvatsku i stvorili ju neovisnom. "Danas je Hrvatska uvažena članica u EU i NATO-a. Na nama je da je stvorimo gospodarski boljom i socijalno osjetljivijom", dodao je i istaknuo kako će se o blagdanima raspravljati na sjednici u četvrtak.

Plenković je kazao kako je motiv izmjene zakona o blagdanima želja Vlade da blagdani budu prepoznatljivi i "da imaju afektivan odnos i da budu smislenije za buduće generacije". "Vidi se što se od blagdana tijekom godina u narodu primilo, a što se nije primilo", zaključio je.

Ministar obrane Damir Krstičević čestitao je svima Dan neovisnosti i zahvalio se braniteljima i njihovim obiteljima na stvaranju neovisne Hrvatske. "Vidjeli ste da je Vlada vratila Veliku smjenu straže na Markov trg, ne znam ni zašto se to maknulo. Skoro da nema europske metropole koja nema nešto slično", dodao je Krstičević. Istaknuo je da je u trenutku proglašavanja neovisnosti bio u Zadru. "Kad smo to čuli, jako smo bili sretni, znali smo da radimo nešto dobro za svoj narod i Hrvatsku. Danas uživamo mir i slobodnu Hrvatsku", dodao je.

Na Trgu svetog Marka u Zagrebu održao se prigodni program i ceremonija Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne, čime je ujedno obilježen i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. U okviru svečanog programa na Markovu trgu, u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH i drugi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene