Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aplikacija 'Gdje sam 2016?'

U ČEMU SE RAZLIKUJU? Most i HDZ odgovorili su nam na 30 pitanja, a onda smo analizirali njihove odgovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke opcije Mosta i HDZ-a odgovorile su na 30 pitanja naše aplikacije 'Gdje sam 2016.?', a mi smo analizirali njihove odgovore.

Bili su partneri u Vladi koju su sami srušili, a sada u kampanji govore o mogućoj postizbornoj suradnji. Most i HDZ, dvije političke opcije - slične, a opet različite. Obje su opcije odgovorile na 30 pitanja naše aplikacije 'Gdje sam 2016.?', a mi smo analizirali njihove odgovore. Iako vole reći da se razlikuju, Most i HDZ ipak imaju puno dodirnih točaka. Evo u čemu se razlikuju, a u čemu podudaraju.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

Zajedno su vodili Vladu, a sada o mjerama koje su sami predlagali misle isto, ali drugačije od vlastitih prijedloga.

Dopunsko osiguranje ne smije poskupjeti, slažu se s čvrstom desetkom i Most i HDZ, iako je upravo prijedlog njihove Vlade bio poskupljenje Dopunskog. Tu su mjeru grčevito branili i jedni i drugi, kako u Vladi tako i u Saboru.

Od egzistencijalnih pitanja MOST i HDZ se slažu da treba produljiti vrijeme s punim plaćenim porodiljnim.

Slažu se da ne treba odustati od zaštite korisnika kredita u 'švicarcu' i to gotovo istom ocjenom (9/10). Jednako se protive potpunoj privatizaciji državne imovine (4/3). Kao što bi i Most i HDZ smanjili PDV u iduće dvije godine (10/9).

Ideološki također postoje poklapanja između Mosta i HDZ-a.

Obje opcije izjasnile su se protiv pobajačaja. Na tvrdnju – Pobačaj je osobni izbor i pravo, odgovorili su negativnim ocjenama, a odgovor se razlikuje u nijansi. (2/4) Prava branitelja i Most i HDZ zaštitili bi Ustavom s tim da je Most desetkom pokazao čvršći stav od HDZ-a (8/10). Čvršće od Mosta, ali ipak isto HDZ misli o tome da treba pričekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

Pitanje istospolnih zajednica jedino je ideološko u kojem se Most i HDZ razilaze.

Sramežljivom šesticom Most je pokazao kako podržavaju izjednačavanje prava istospolnih zajednica s ostalima. Vjerojatno ipak neke ograde od toga imaju. HDZ je pak čvrsto protiv i to kroz ocjenu 2 (2/6).

Kažnjavanje neisplate plaća, ali i neredi na stadionima, teme su oko kojih se slažu gotovo sve političke opcije pa i HDZ Most tu odskaču u svojem odgovoru.

Na tvrdnju treba li izazivanje nereda na sportskim stadionima kažnjavati zatvorom, Most je peticom rekao da ne treba. Suprotno od HDZ-a i većine ostalih stranaka. Iznenađuje i oko kažnjavanja neisplate plaća radnicima. Ocjenom 3 Most je kazao kako ne treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće.

Najveća je pak razlika između Mosta i HDZ-a oko teme tisuću eura za bebu, Most je u potpunosti protiv HDZ-ova predizbornog obećanja.

Za razliku od HDZ-a, Most bi zabranio predizborne koalicije (10/1). Dok je za HDZ nepoželjna Mostu je prihvatljiva eksploatacija nafte iz Jadrana (9/3). S uvođenjem eura, ako pitate Most, ne treba žuriti dok HDZ euro želi što prije (7/1). Dok HDZ ne planira smanjivati doprinose na plaće, MOST bi to želio (4/10).

Obje se opcije smatra bliskima crkvenim krugovima, zato iznenađuje odgovor Mosta koji bi tankom šesticom mijenjao ugovor s Vatikanom. HDZ kao ni SDP taj ugovor ne bi dirao. (1/6)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene