Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Horvatinčiću četiri godine i 10 mjeseci zatvora, ali još neće u zatvor. Odvjetnici najavili žalbu i poručili: "On je u Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Skica nesreće koja je bila sačinjena ukazuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sudara. Ni na kasnijem zdravstvenom pregledu nije spominjao sinkopu", kazao je između ostalog u obrazloženju presude sudac Ivan Jurišić.

Treća presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara objavljena je oko 13 sati na Općinskom sudu u Šibeniku i proglašen je krivim.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

Kako javlja reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević, Horvatinčić nije došao na izricanje presude, stigao je samo njegov odvjetnik Veljko Miljević, a nije bilo ni odvjetnika obitelji poginulih.

Sudac Ivan Jurišić kazao je da Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom. "S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario je jedrilicu sa zastavom italije", rekao je sudac.

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a u kaznu mu se uračunava i pritvor. Zabranjeno mu je upravljanje svim motornim vozilima idućih pet godina i mora platiti 190.000 kuna troškova. Budući da je kazna manja od pet godina, ne mora odmah u zatvor.

O sinkopi

"Kratkotrajno gubljenje svijesti - sinkopa može se u svakom trenutku dogoditi svakome, no vještaci nisu mogli nedvojbeno potvrditi ni opovrgnuti da je do toga došlo i kod Horvatinčića. Stoga je vijeće razmatralo ostale dokaze koji su izneseni u postupku.

U razgovorima neposredno nakon nesreće Horvatinčić nije spominjao gubitak svijesti, nego da su mu otkazale komande. Skica nesreće koja je bila sačinjena ukazuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sudara. Ni na kasnijem zdravstvenom pregledu nije spominjao sinkopu.

Vijeće stoga nije prihvatilo da je prije sudara izgubio svijest. Mogao je shvatiti čin i ostvariti svoju volju. Bila je i dobra vidljivost", kazao je sudac u obrazloženju.

Kao olakšavajuće okolnosti navedene su Horvatinčićeva dob i zdravstveno stanje, a otežavajuća je bila ranije prekršajno kažnjavanje zbog prekršaja u prometu.

Presuda je nepravomoćna i stranke u postupku imaju pravo žalbe pa će do njezine pravomoćnosti proći još neko vrijeme. 

Miljević: "Žalit ćemo se"

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je da će se žaliti u zakonskom roku, nakon što dobiju pisani otpravak presude. Na pitanje zašto Horvatinčić nije bio na izricanju presude kazao je kako nije bio dužan dolaziti te da je u Hrvatskoj. "Mogli ste primijetiti u kakvu je zdravstvenom stanju bio", kazao je Miljević. Dometnuo je da iz mnogobrojnih vještačenja nije uvaženo ništa što je išlo u prilog Horvatinčiću.

Irena Senečić iz šibenskog državnog odvjetništva kazala je da su oni zadovoljni presudom te da je dosuđena kazna primjerena. O eventualnoj žalbi odlučit će nakon što dobiju pisani otpravak presude i vide obrazloženje odluke suda.

Presudu je objavilo sudsko vijeće kojim je na ovom suđenju predsjedao Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope, objavila sutkinja Maja Šupe.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.

 

(D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene