Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera dnevnice

Prijete im bezuvjetne zatvorske kazne: USKOK podigao novu optužnicu protiv Sauche i Zeljko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podignuo optužnicu protiv Tomislava Sauche i Sandre Zaljko zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti;

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

''Nastavno na priopćenje koje je 8. prosinca 2017. objavljeno povodom podizanja optužnice pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv dvoje hrvatskih državljana T. S. (1980.) i S. Z. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave, objavljujemo priopćenje o podizanju nove optužnice u navedenom predmetu. (6. 7. 2018.)

Naime, optužnicu koju je USKOK u ovom predmetu podigao 8. prosinca 2017. optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo je USKOK-u radi dopune istrage provođenjem novog grafološkog vještačenja. Novim grafološkim vještačenjem potpisa okrivljenika, koje su zajednički provela dvojica grafoloških vještaka, potvrđen je zaključak ranije provedenog grafološkog vještačenja. Stoga je USKOK pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao novu optužnicu kojom se isti okrivljenici terete za ista kaznena djela koja su im se na teret stavljala i ranije podignutom optužnicom.''

 

 

Podsjetimo, Tomislav Saucha i Sandra Zeljko osumnjičeni su u aferi dnevnice. Ranije podignuta optužnica vraćena je USKOK-u na doradu zbog dopune istrage provođenjem novog grafološkog vještačenja. USKOK je objavio kako je novim vještačenjem potvrđen zaključak ranije provedenog grafološkog vještačenja te je podignuta nova optužnica.

Kada je sud u ožujku vratio optužnicu na doradu Sauchin odvjetnik kazao je da je optužno vijeće zaključilo da su provedena vještačenja „nedostatna, odnosno nevaljana“.

Pojasnio je da su prigovori obrane bili da je prvo vještačenje preovedeno u prekratkom roku "u kojem se vještaci nisu mogli na vrijeme, savjesno i stručno primiti svakog od 200 ili više potpisa koje su imali za vještačenje".

Sporni gotovo identični Sauchini potpisi

"Nikada ni jedno vještačenje nije bilo gotovo u roku od 24 sata osim tog. Drugi prigovori su bili da vještaci nisu uzeli u obzir, u mjeri u kojoj su to morali, da se radi o gotovo identičnim spornim potpisima, a nitko od nas se ne može 100 ili 200 puta potpisati na identičan način", kazao je tada Sauchin odvjetnik Darko Maržić.

Uskokov tužitelj Krešimr Ostrogonac rekao je da sud optužnicu vratio Uskoku s obrazloženjem da je dosad provedeno vještačenje MUP-ovog centra na kriminalistička vještačenje Ivan Vučetić nejasno. Dodao je i da je tom odlukom doveden u pitanje i rad Centra za kriminalistička vještačenja što ranije nije bio slučaj.

Tušek: "Imunitet mu je već skinut, proces se može voditi"

Žarko Tušek, predsjednik Mandatno-imunitetnog  povjerenstva pojasnio je situacijom s imunitetom.

"Za ta kaznena djela, povodom tih optužnica, njemu je imunitet već skinut, iz tog razloga se naravno proces protiv njega može voditi", kazao je Tušek.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne. (D.Š./J.K./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene