Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iznenađenje u osijeku

Uređivali šetnicu pa u Dravi pronašli neočekivano otkriće, na teren odmah izašli arheolozi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nije poznato porijeklo kamenih blokova pronađenih u rijeci Dravi, no kamen iz rimske kolonije korišten je kroz stoljeća i dijelovi Murse danas su ugrađeni u temelje mnogih građevina u Osijeku.

Tijekom radova na uređenju šetnice uz Dravu u Osijeku pronađeni su klesani kameni blokovi iz rimske Murse. Na teren su odmah izašli arheolozi osječkog Arheološkog muzeja te odradili kratko arheološko istraživanje od tri dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u šumi: Poginuo radnik tvrtke za izradu i sječu drva Poplave u Slavoniji - 1 Svi u pripravnosti Drava u Osijeku rekordno visoka i noćas se neće spavati: ''Sad što nam Bog da dalje''

"Tu uistinu ima nekih zanimljivih komada i blokova, koje ćemo ovih dana premjestiti u Muzej", rekao je Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja u Osijeku za Glas Slavonije. Pronađeni blokovi vjerojatno su bili materijal za utvrđivanje nasipa 50-ih i 60-ih godina pa se još ne zna gdje su zapravo pronađeni i čega su bili dio.

Građevni materijal iz Murse, rimske carske kolonije, korišten je stoljećima kao idealan kamen za brojne građevine, pa su tako dijelovi Murse danas ugrađeni u temelje mnogih građevina u Osijeku, istaknuli su u Arheološkom muzeju.

Osim blokova iz Murse nizak vodostaj i građevinsko raščišćavanje terena na vidjelo su donijeli i drvene restlove potopljenih osječkih vodenica iz 18. i 19. stoljeća. Prema istraživanjima povjesničarke prof. dr. sc. Zlate Živaković-Kerže, najviše vodenica u Osijeku nalazilo se uz desnu obalu Drave u Donjem i Gornjem gradu te uz lijevu obalu kod, tada mađarskoga mjesta, Podravlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene