Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Za djecu s teškoćama

UNICEF-ova humanitarna utrka ujedinila Hrvatsku, 7200 sudionika prešlo više od 367.000 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 7200 sudionika Mliječne staze prešlo je 367.000 kilometara po svim krajevima Hrvatske. Projektom je ukupno prikupljeno više od 1,2 milijuna kuna za djecu s teškoćama.

U nedjelju, 20. rujna, završila je četvrta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza koja se zbog epidemioloških mjera ove godine održavala virtualno i tako ujedinila cijelu Hrvatsku. Tijekom 16 dana utrke, 7210 sudionika skupilo je 367.080 simboličnih kilometara podrške diljem Hrvatske, a u tri mjeseca trajanja projekta prikupljeno je više od 1,2 milijuna kuna koje će UNICEF uložiti u opremanje senzornih soba i edukaciju stručnjaka koji će provoditi terapije senzorne integracije s djecom s teškoćama.

Pročitajte i ovo Utrka u Zadru rasprodana - 2 Rasprodano! Svjetski poznata humanitarna utrka u Zadru: Trči se za one koji ne mogu UNICEF-ova Mliječna staza - 3 UNICEF I RESORNO MINISTARSTVO Lea ima 15 godina i niz poteškoća od rođenja, ali poteškoća ima i u sustavu: UNICEF i ove godine organizira humanitarnu utrku za pomoć Lei i drugoj djeci s poteškoćama

U Mliječnoj stazi sudjelovalo je 970 djece, 21 udruga, među kojima mnoge koje rade s djecom s teškoćama, 58 tvrtki koje su prijavile svoje timove, ukupno 706 timova u aplikaciji te više od 50 osoba iz javnog života koje su na razne načine podržale utrku i djecu s teškoćama u Hrvatskoj. Sve dosadašnje UNICEF-ove utrke bile su inkluzivne, no ovogodišnja utrka ističe se i po velikom broju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ostvarenju cilja utrke.

"Mliječna staza po mnogočemu jedinstvena"

Govoreći o sjajnom odazivu na ovogodišnjoj Mliječnoj stazi predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, rekla je: "Ovogodišnja utrka Mliječna staza po mnogočemu je jedinstvena. Više od 7000 sudionika svih dobi je trčeći, hodajući, vozeći bicikl ili kolica po tisućama staza diljem Hrvatske podržalo djecu s teškoćama. Gotovo su nevjerojatni entuzijazam i solidarnost koje smo doživjeli posljednjih tjedana od svih sudionika – odraslih, djece, udruga, sportaša, umjetnika, donositelja odluka i drugih osoba iz javnog života, a veseli nas i velik odaziv tvrtki".

"Za djecu s teškoćama, stručna podrška od najranije dobi znači razliku između mogućnosti i života na margini društva. Mnoga od njih još uvijek nemaju priliku razvijati svoje sposobnosti i živjeti ispunjen život. Sredstva prikupljena na Mliječnoj stazi UNICEF će uložiti u obuku stručnjaka i skrbnika te opremanje senzornih soba i tako omogućiti pristup kvalitetnim uslugama senzorne terapije onim obiteljima kojima su ove usluge nedostupne. Zajedno smo prikupili više od 360 tisuća kilometara koje smo simbolično nazvali 'kilometrima mogućnosti' za djecu s teškoćama u Hrvatskoj. Ostvarili smo izniman rezultat i od srca zahvaljujem svima na podršci", dodala je Castillo.

Senzorne sobe za djecu

Senzorna integracija je način na koji naš mozak prima i obrađuje informacije koje prima putem osjetila, a terapija senzorne integracije potiče dijete da samoinicijativno aktivno sudjeluje u smislenoj aktivnosti koja će mu osigurati potrebne senzorne podražaje i pomoći u organizaciji ponašanja.

Senzorna soba (kabinet za senzornu integraciju) je višeosjetilni prostor koji se koristi se kako bi djeci s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje te im omogućili da se opuste. U senzornoj sobi se svjetlosni podražaji, zvukovi, taktilne plohe, mirisi, vibracije i pokretne sprave koriste za poboljšanje regulacije ponašanja, smanjenja nemira te učenje i interakciju.

Ovogodišnja utrka održala se uz veliku podršku tvrtki među kojima se posebno ističu korporativni partneri utrke - glavna zvijezda - Kaufland, te zvijezde utrke - Centar za vozila Hrvatske, Pampers i Tele2. Svi koji žele mogu i nakon utrke podržati djecu s teškoćama uplatom donacije na UNICEF-ovoj web stranici www.unicef.hr/donirajte-za-senzorne-sobe/ i tako pomoći povećati pristup kvalitetnoj senzornoj integracijskoj terapiji za djecu s teškoćama u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene