Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč procjeni Moody'sa

Agrokorove obveznice i dionice - porasle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rejting agencija Moody's u svom najnovijem izvješću Agrokoru nije dodatno snižavala kreditni rejting. Ostala je ocjena B3, kao i negativni izgledi. No, poslali su upozorenja zbog kreditnih obveza.

U tekućoj godini u Moody'su procjenjuju da će Agrokorovi dugovi biti 6,8 puta veći od operativne dobiti.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Ističu da je operativna dobit jednaka kamatama, odnosno da Agrokor sve što zaradi daje bankama i ulagačima.

Iznos koji treba platiti samo za kamate procjenjuje na 310 milijuna eura, što je posljedica visokih kamata po kojima se ova tvrtka zaduživala do sada.

Bez obzira na izvješće Moody'sa, ulagači su u petak reagirali vrlo pozitivno na tržištu kapitala. Sve tri Agrokorove obveznice su porasle i do 10 posto. Rasla je i vrijednost dionica kompanija iz koncerna Agrokor na Zagrebačkoj burzi.

Kamate Agrokor po procjeni Moody'sa može servisirati iz profita. Najveći je onaj od maloprodaje i veleprodaje, glavni su trgovac u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Profit stiže i od proizvodnje i distribucije hrane u regiji, te ostalih djelatnosti.

Moody's nije dodatno snižavao već nizak kreditni rejting Agrokora, no dali su pojašnjenje zašto je tako - zbog ograničenog generiranja protoka gotovine, slabe kreditne sposobnosti, kompleksne strukture koncerna, netransparentnosti oko financijskih izvješća.

Problem je i zarada koncentrirana u Regiji, ponajprije u Hrvatskoj. Tu je i rizik refinanciranja, pri čemu spominju prije svega P.I.K. obveznice koje dospijevaju na naplatu u lipnju sljedeće godine. Riječ je o 532 milijuna eura jednokratno.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene