Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAVALA NA GRAD POD MARJANOM

Split postaje jedna od svjetskih prijestolnica dobre zabave: Stiže Ultra i ovo su najvažnije stvari koje o tome trebate znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samu organizaciju festivala uključeno je više od 2000 ljudi, koji se brinu da sve funkcionira prema najvišim festivalskim standardima. S jučerašnjim danom popunjenost hotelskog smještaja bila je čak 95 posto.

U petak u Splitu počinje šesto izdanje popularnog festivala Ultra Europe, pa grad i gradske službe punom parom dovršavaju pripreme za dolazak više tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. U samo organizaciju festivala uključeno je više od 2000 ljudi, koji se brinu da sve funkcionira prema najvišim festivalskim standardima.

Pročitajte i ovo Plan Splita - 1 Apartmanizacija stare jezge Hoće li se Split ugledati na Dubrovnik? "Sve se može regulirati i bez zabrana" Gospodarstvo konferencija u splitu Kako će se moguća recesija odraziti na iduću sezonu i je li turizam jedina budućnost Dalmacije?

Split će tako na tri dana, od 6. do 8. srpnja, postati jedna od svjetskih prijestolnica elektronske glazbe i dobre zabave, a kao "dodanu vrijednost" sa sobom nosi i veliki poticaj domaćoj turističkoj ponudi, jer Split i Hrvatska na ovaj način dobivaju promociju kakvu bi teško igdje mogli ostvariti.

Pitali smo Turističku zajednicu Grada Splita kakvu posjećenost očekuju tijekom predstojeća tri festivalska dana te kakvi su njegovi ekonomski učinci. Istaknuli su da posjetitelji Ultre, osim u glazbi, uživaju u prirodnim ljepotama i brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima koje nude Split i cijela Dalmacija, što dokazuje i podatak da borave u destinaciji dulje od prosječnog gosta - šest i pol dana.

"Ultra festival osim marketinške vrijednosti ima značajan ekonomski učinak koji se multiplicira na cijelo gospodarstvo. Poseban utjecaj zabilježen je na rast smještajnih kapaciteta, koji je od 11.488 kreveta u 2012. godini do danas narastao na 27.575 kreveta, a najveći porast zabilježen je u privatnom smještaju, dok je broj turističkih noćenja u srpnju 2017. godini veći  za gotovo tri puta u odnosu na 2012. godinu", navode iz TZ-a Grada Splita.



Dodali su i kako je s jučerašnjim danom popunjenost hotelskog smještaja bila čak 95 posto, a u predstojećim danima očekuju da će biti i 100 posto. Posjetitelji će stići iz više od 140 zemalja, a po dosadašnjim rezultatima, ostvarit će prosječnu dnevnu potrošnju od  143 eura (bez troška putovanja i smještaja), navode u TZ-u.

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, kazao nam je da su mali hoteli hoteli u Splitu u sedmom mjesecu puni te da gosti mnogo ranije rezerviraju, ne samo oni koji dolaze na Ultru nego i ostali. "Svakako da je Ultra, kao jedno od glavnih događanja u Splitu, i ne samo u Splitu nego i šire, učinila zadnjih godina i to da mali i obiteljski hoteli budu bolje popunjeni i po boljoj cijeni.

Inače, Split je poznat po najvećem broju malih i obiteljskih hotela. Tako je tako i počeo nagli razvoj Splita, s mnogo malih i obiteljskih hotela, dok su se oni veliki kasnije praktički priključili, tako da sve počiva na tom segmentu", kazao je Klarić.

Povećan broj gostiju za sobom povlači i potrebu za "pojačanjem" u uslugama gradskog prijevoza. Mnogi građani Splita kažu da zadnjih dana na ulicama svoga grada viđaju veći broj vozila Ubera, no po novom zakonu oni su obvezni imati oznake na vozilima, što dosad nije bio slučaj. Stoga smo za komentar upitali i tu tvrtku.

"Uber je prisutan u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Zadru, Novalji, Dubrovniku i Rijeci, a od srijede i u Istri - Puli, Poreču, Rovinju i Umagu. Prošlog je ljeta na cijeloj dalmatinskoj obali bilo 1500 vozača Ubera", rekli su iz te tvrtke. Ističu kako je broj vozača opao nakon stupanja na snagu zakona kojim se regulira autotaksi-djelatnost, no da su prije toga imali oko 4000 partnera-vozača te da se nadaju da će njihov broj iznova porasti.

"Tradicionalno, Uberovi vozači u manjoj mjeri iz Zagreba dolaze voziti na more, već tamo u većinom voze lokalni prijevoznici. Više vozača s mora zimi ide voziti u Zagreb nego obrnuto", navode iz Ubera.

Stadion Poljud za posjetitelje Ultre ove godine otvara svoja vrata u 19 sati. Nužno je pritom i poštovati određena pravila - ako sa sobom imate torbu, ona obvezno mora biti plastična i prozirna te ne veća od 33 x 43 cm. Dozvoljene su male clutch torbe, neseseri te torbice oko struka. Zabranjene su profesionalne foto i videokamere, kao i dronovi, ali mogu se ponijeti GoPro i ostale action kamere.

Strogo su zabranjene trube, bilo koja vrsta zapaljivih sredstava, sprejevi, alkoholna pića i hrana, laseri, veći lanci, pištolji na vodu, maske za lice, kao i bilo koja vrsta ilegalnih supstanci. Nije dozvoljen niti unos boca, limenki, otvorenih paketa cigareta, lijekova i kapi za oči, kišobrana, deka te bilo kakvih vrsta lanaca.

Posjetitelji moraju imati važeći identifikacijski dokument ili vozačku dozvolu. Na stadionu će svima biti osigurana medicinska pomoć, a tu su i štandovi s besplatnom vodom, bankomati, stanice za punjenje mobitela, raznovrsna ponuda hrane koja uključuje vegetarijansku te internacionalnu kuhinju, informacijski šalteri kao i šalteri za izgubljene stvari, priopćili su organizatori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene