Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Afera Janaf

USKOK otkrio za što se sve terete šef Janafa i ostali uhićeni, oglasila se i oba gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jutra traje akcija uhićenja te niz pretraga policijskog Uskoka u Zagrebu, Velikoj Gorici i Novoj Gradiški, a u okviru kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 10 osoba. Uhićen je predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević, a pod sumnjom su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Radi se o sumnji na djela iz domene gospdarskog kriminaliteta i korupcije. Pod istragom je, doznajemo, i Elektrocentar Petek.

Rano jutros policija je s nalogom za pretres upala u stan predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića koji je uhićen s još desetak osoba. Istodobno su policijske ekipe došle i u prostorije Janafa.

Pročitajte i ovo Klinički bolnički centar Split Puštena kući Djeca završila u bolnici nakon što su pojela perece: Sve istražuju policija i inspekcija Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 3 Udar ledene fronte VIDEO Temperaturni šok i snježne pahulje zatekle Hrvatsku: Vatrogasci imali pune ruke posla

Radi se o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a zbog sumnje da su više osoba počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

"Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena", poručeno je iz USKOK-a.

U Sabor su tijekom dana trebali stići zahtjevi za skidanjem imuniteta HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću. USKOK je, ne navodeći imena, potvrdio da je DORH poslao zahtjev za ukidanje imuniteta za "dva čelnika jedinica lokalne uprave". 

MIP je u popodnevnim satima jednoglasno odlučio da se skinu imuniteti Barišiću i Grgiću, a dali su i odobrenje za određivanje istražnog zatvora, potvrdio je nakon sjednice predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Neki su mediji jutros objavili da je među uhićenima i Dražen Barišić, ali je on to za DNEVNIK.hr demantirao.

"Ne znam, stvarno ne znam, vozim se prema Zagrebu, vratit ću se u ured kasnije pa vam mogu dati izjavu'', rekao je ujutro za DNEVNIK.hr Dražen Barišić. Rekao je da je o svemu doznao s portala.

Barišić: "Nisam napravio ništa inkriminirajuće"

Naknadno je Barišić u Saboru rekao kako nije napravio ništa inkriminirajuće

"Nemam nikakvih kontakata ni sa kim. Danas sam bio na svom radnom mjestu, sada sam u Saboru i spreman sam odgovoriti na pitanja svih relevantnih instiuija. Nije me nitko još kontaktirao i nisam još angažirao odvjetnika. Nisam napravio nikakvo inkriminirajuće djelo. Grad Velika Gorica je svake godine imao pozitivno mišljenje revizije", rekao je Barišić te dodao da je grad u prošlosti poslovao s tvrtkom Elektrocentar na poslovima niskogradnje.

Kaže da je Grad Velika Gorica poslovao s tvrtkom Elektrocentar Petek koju se proziva te da poznaje ljude iz te firme, ali ne i Kovačevića iz Janafa.

Janaf: Izvidi su u tijeku

Ivo Farčić, odvjetnik Dragana Kovačevića potvrdio je da je njegov klijent i formalno uhićen te otkrio za što se tereti. 

"Počeo je jedan dosta opsežan postupak, izvidi su tajni pa ne mogu puno govoriti. Kovačevič je formalno uhićen i stavlja mu se na teret trgovanje utjecajem", rekao je Farčić. 

O cijeloj se akciji kratko oglasio i Janaf, iz kojeg su poručili kako su trenutačno u tijeku izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a.

"Obavještavamo kako se u Društvu na svim lokacijama poslovanja održavaju redovite poslovne aktivnosti. Za sve detalje prethodno navedenog molimo da se obratite nadležnim institucijama", poručuju iz tvrtke.

Kako javlja reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, nešto prije 14 sati završeni su pretresi Janafa, a nije isključeno da tijekom poslijepodneva bude još uhićenja. 

Zahtjevi za skidanje imuniteta

U Sabor bi danas trebali stići i zahtjevi za skidanje imuniteta dvojici zastupnika, jednom HDZ-ovcu i jednom SDP-ovcu.  Član Mandatnog imunitetnog povjerenstva Hrvoje Zekanović potvrdio je kako je riječ o Draženu Barišiću i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics potvrdio je da ga je DORH informirao o tome kako će stići zahtjev za skidanje imuniteta za dvoje zastupnika, ali ti zahtjevi još nisu stigli. Najavio je kako će se popodne održati sjednica MIP-a.

"Odluka MIP-a bit će spremna za sutra, a na Saboru je da odluči kad će je raspraviti", rekao je Jankovics.

Grgić: "Zbunjen sam, ne znam o čemu se radi"

O cijelom se slučaju oglasio i sam Grgić, koji tvrdi da ne zna o čemu se radi. 

"Spominju se određene radnje u aferi Janaf. Nova Gradiška i ja nemamo nikakve poslovne odnose s Janafom. Kovačevića znam, ali ne znam o čemu se radi. Malo sam zbunjen. Možda malo neku naknadu koju nam plaćaju, ali to je nešto mizerno", kazao je Grgić.

Rekao je i kako dosad nisu institucije nisu kontaktirale s njim.

"Ako trebam nekamo otići, ja se stavljam na raspolaganju. Apsolutno nikakve veze nemam s ovime", rekao je. 

Osvrnuo se i na navodnu umiješanost tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada

"Oni se redovno javljaju na natječaje i dosad su radili samo jedan posao reciklažnog dvorišta. Dali su i ponudu za bazene, ali nisu dobili taj posao. Javne nabave uvijek su nam besprijekorne. Transparentnost našeg proračuna ocijenjena je s peticom", rekao je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene