Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga U ime obitelji predala zahtjev

Što o zahtjevu za zabranu pobačaja kažu ministar zdravstva i ustavna stručnjakinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj namjernih prekida trudnoće u Hrvatskoj se iz godine u godinu smanjuje pa imamo jednu od najnižih stopa pobačaja u Europskoj uniji.

To što Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pobačaja u EU ne sprečava konzervativne udruge civilnog društva da i dalje ustraju na tome da se zakon promijeni i pobačaj zabrani. Peti zahtjev za ocjenu ustavnosti spornog zakona predala je u četvrtak i udruga U ime obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obljetnica referenduma SDP bijesan zbog poteza Hrvatske pošte: "Jasno se svrstala na stranu desničarenja i diskriminacije dijela sugrađana" Željka Markić - U ime obitelji Iznad zakona Udruga U ime obitelji podnijela tužbu Ustavnom sudu: "Roditelji odgojitelji grubo su izigrani"

Iz udruge jasno poručuju da život počinje začećem i da postojeći zakon treba mijenjati. "Mi nikad nećemo odustati od ljudskog života, od života nerođenog djeteta", kaže Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Namjerni prekid trudnoće, kažu, dozvolili bi tek u nekoliko iznimaka kad su ugroženi život ili zdravlje majke. Činjenica je da pobačaj nitko ne shvaća olako, no zabrana je, slažu se mnogi, nedopustiva.

"Kada bi se zabranom riješio problem pobačaja, ja bih glasovao za zabranu. Međutim zabrane, na žalost, ne rješavaju", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Sanja Barić, ustavna stručnjakinja, kaže da su reproduktivna prava garantirana i na međunarodnoj razini i na razini EU i na razini Vijeća europe. Osim toga, potencijalni očevi nemaju nikakva posebna prava i to je regulirano također na svim ranije navedenim razinama, kaže Barić.

Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.A.B.E., za protivnike pobačaja kaže da im nitko ne priječi da imaju svoja uvjerenja. "Ja ih poštujem do trenutka dok ne ugrožavaju moja prava", kaže Sarnavka.

Posebno je važno i bolje reguliranje priziva savjesti, smatra Barić, koja dodaje da treba omogućiti izvršavanje legalnih pobačaja u svim bolnicama ili pronaći zamjenske načine regulative.

Prema statistikama, Hrvatska je, kada je o broju pobačaja riječ, na dobrome putu. U četvrt stoljeća manji je za više od 10 puta. Primjerice, 1991. obavljeno je 33.351 pobačaja, a 2014. godine 3.020.

"Nitko normalan ne podržava pobačaj i ne smatra da je to neka prekrasna i normalna stvar. On je trauma i treba ga izbjegavati pod svaku cijenu, međutim to ćemo postići jedino ako osiguramo kvalitetnu edukaciju, besplatnu kontracepciju", kaže Sarnavka.

Ustavni sud najavio je da bi ocjenu ustavnosti trenutačno važećeg zakona kojim se regulira pravo žene na pobačaj mogao donijeti u travnju iduće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene