Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odavanje priznanja

Pacijenti odlučili tko je najliječnik i najtehničar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) po trinaesti je puta u povodu Svjetskog dana bolesnika dodijelila zahvalnice za najliječnika i najsestru-tehničara, a ovogodišnji dobitnici su voditeljica hitne medicinske pomoći u Solinu Jelena Ranza i medicinski tehničar u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić.

Predsjednik UHP-a Marijo Drlje rekao je kako se udruga na taj način jednom godišnje želi zahvaliti i odati priznanje zdravstvenim djelatnicima koji rade na dobrobit svih oboljelih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jasan i razumljiv prikaz mjera Udruga hrvatskih pacijenata traži od političara uvid u plan očuvanja zdravstvenoga sustava Slika nije dostupna Udruga pacijenata Pod kojim uvjetima osiguranik HZZO-a može dovesti liječnika izvan sustava?

Doktorica Jelena Ranza posljednjih je pet godina voditeljica hitne medicinske pomoći u Solinu i Muću, a prije toga je 24 godine radila kao voditeljica hitne pomoći u Trogiru.

Kaže kako je tijekom svog dugogodišnjeg staža iskusila rad u zemaljskoj, morskoj i helikoptereskoj hitnoj službi, gdje i dalje leti tijekom ljetnih mjeseci. Počašćena je priznanjem jer je zamijećen njezin 30-godišnji trud u toj zahtjevnoj službi.

"Hitna medicinska služba značajno je napredovala od vremena kada sam počela raditi 1991. u hitnoj u Trogiru. Tada smo imali samo dvije jakne, tako da je jedan od troje članova tima uvijek morao nositi svoju civilnu jaknu. Danas u svakom vozilu i ambulanti imamo defibrilator, oprema je standardizirana, imamo medicinska vozila i uniforme, te edukaciju, kao i specijalizaciju iz hitne medicine", kazala je Ranza.

Nagrađeni medicinski tehničar Perica Vucelić trenutno radi kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u karlovačkom Zavodu za hitnu medicinu, no kaže kako je to nagrada i svim njegovim kolegama u izvanbolničkoj hitnoj službi, jer pojedinac u sustavu hitne medicine ništa ne može napraviti sam, bez potpore drugih.

"Ova nagrada je golema satisfakcija za daljnji rad, a cilj nam je u svakodnevnom radu poboljšati kvalitetu i usluge pacijentima. Ona je i sada na visokoj razini, ali svaki pravi 'hitnjak' to želi poboljšavati", rekao je Vucelić.

Dodjeli nagrada nazočio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, koji je rekao da je rad u hitnoj službi stresan i vrlo zahtjevan posao koji traži dobru uvježbanost. a hrvatski "hitnjaci" po brzini intervencije spadaju među najbolje u Europi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene