Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaju bez milijun kuna

GRAĐANI STRAHUJU OD POSKUPLJENJA Evo za što će, nakon porezne reforme, ostati manje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna reforma okrznut će i lokalnu samoupravu. S jedne strane, donekle bi trebalo biti lakše poduzetnicima kojima se određeni nameti ukidaju, ali zbog toga će neki gradovi u blagajni ostati i bez milijun kuna na godinu. Upravo zbog toga, manje novca ostat će za, primjerice, obnovu lokalnih cesta, a građani strahuju od poskupljenja određenih usluga.

Od Nove godine poduzetniku Davoru Plešku će za opremanje tvornice ostati nešto više novca. Država ukida porez na tvrtku, što mu štedi 600-tinjak kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porezna oaza? Ako su vam plaće niske to nije zbog poreza? Evo koliko poreza plaća obitelj s dvoje djece i dvije prosječne plaće Ulica s različitim stopama poreza - 4 Bizarnosti porezne reforme Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno"

''Tih 600 kuna godišnje će ipak uštedjeti nešto novaca za poduzetnike za obrtnike, koje oni onda mogu investirati za druge svrhe. Dapače, bilo bi dobro da bude čim više takvih rasterećenja, jer moramo dignuti gospodarstvo i ako to napravimo bit će novaca za sve", kaže Pleško.

S početkom 2018. više novca trebalo bi biti i za Mladena Crljena, vlasnika kuće za odmor. Nedavno je krenuo iznajmljivati kuću za odmor, a za godinu dana trebao bi se ukinuti i porez koji plaća na nju.

"To je u redu, ali mislim da ako se nešto ukida, onda bi trebalo dobro razmisliti što se ukida. Jer tih 540 kuna neće nam promijeniti apsolutno ništa za naše poslovanje. Ja se bavim i ugostiteljstvom, tamo s 13 posto se diže na 25 posto. Negdje dobijemo, negdje izgubimo'', kazao je Crljen.

Najviše će, kroz poreznu reformu, izgubiti lokalna samouprava. U Zaboku su izračunali da će im ukidanje poreza na tvrtke i poreza na kuće za odmor iz proračuna izbiti oko milijun kuna.

"Jasno je da će se manje ulagati. Bit će za milijun kuna manje ulaganja u infrastrukturu i poboljšanje komunalne infrastrukture, komunalnih uvjeta za gospodarstvenike, ali i za građane", kaže Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka.

Zbog promjena u sustavu poreza na dohodak, osim što neće biti novca za obnovu lokalnih cesta, građanima bi mogli poskupjeti i primjerice vrtići.

Plan Vlade je kroz godinu dana ukinuti i komunalnu naknadu, te je zamijeniti novim porezom na nekretnine. Model je još uvijek nepoznat, ali sasvim sigurno donijet će promjene i građanima i poduzetnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene