Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PJEŠICE NA PREGLEDE

Još jedan apsurd hrvatskog zdravstva: Otvorena bolnica u dalmatinskom mjestašcu, ali do nje autobusi – ne voze!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do novootvorene bolnice u Zagvozdu autobusnih linija nema, a pacijenti se snalaze kako znaju pa iz udaljenih mjesta stižu i pješice.

Bariša Kurtović do podružnice splitskog KBC-a u Zagvozdu pješačio je pet kilometara. Umjesto u Splitu, stanovnici ovog kraja preglede obavljaju u novoj dnevnoj bolnici. No kako doći do Zagvozda?

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ilustracija PROMETNA NESREĆA Nedaleko Sinja automobil naletio na dijete, prevezeno je u bolnicu

"Prominilo se vele toga pa sad narod dolazi iz svih mista. Nema autobusa, u tome je problem, a nema svak' ni auto. I onda se ljudi muče", kaže Kurtović.

Građani upozoravaju na ovu apsurdnu situaciju. Mještanka Mulija Dedić govori da tamo voze samo kombiji koji prevoze školarce i ništa drugo.

"Snađi se kako znaš i umiješ, to ti je. Ako se ne znaš snać, nećeš doktora vidit, umrit ćeš kući, eto", kaže mještanin Ivo Vuleta.

Problem nemaju samo stanovnici manjih mjesta. Iza Biokova šalju se i pacijenti iz obližnjih gradova pa tako ni iz Makarske do Zagvozda ne vozi niti jedan autobus. No tu nije kraj apsurdima. U Makarskoj je mamograf u kvaru pa pacijentice šalju u Vrgorac.

Dnevno na toj dionici prometuje samo jedna linija koja stiže u 18:40. To znači da žene nakon obavljenog pregleda u Vrgorcu trebaju tamo i prespavati.

Građani su ljuti jer se nemaju kome požaliti. Marica Gujina govori kako je dobra stvar da se bolnica približava ljudima, no kaže kako se mora omogućiti i da dođu do nje.

"Iskazanu potrebu građana za prijevozom pokušat ćemo riješiti na sastanku s gradovima i općinama iz kojih pacijenti gravitiraju Dnevnoj bolnici u Zagvozdu. Do tad ćemo od službi zatražiti izradu projekcije mogućih troškova", stoji u izjavi iz Splitsko-dalmatinske županije.

Dotad će autobusna stanica u Zagvozdu i dalje - zjapiti prazna, a pacijenti će do bolnice i dalje pješice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene