Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA SLOBODU I RAVNOPRAVNOST

Treći Pride Ride održan u Zagrebu: "Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neformalna građanska inicijativa Ponosni Zagreb organizirala je u subotu treći Pride Ride, prosvjednu vožnju biciklima centrom Zagreba, na kojoj je zatražila ravnopravan položaj LGBTI osoba ali i upozorila na štetnost odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju.

Organizatori prosvjedne povorke pozvali su vlasti da LGBT osobe uključe u izmjene Obiteljskog zakona, traže i bolju dostupnost osnovne zdravstvene skrbi za transrodne osobe te da policija sustavno prepozna ozbiljnost zločina iz mržnje.

"Tražimo da se u Program za mlade izrijekom uvedu LGBT osobe, da nas se uključi u provedbu tog programa te da se naš identitet očituje u kulturnim politikama Grada Zagreba", poručila je novoj gradskoj vlasti suorganizatorica Azra Ayyash u Parku dr. Franje Tuđmana uoči jednosatne vožnje.

Pride Ride počeo se održavati u Zagrebu tijekom epidemioloških mjera umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a iako su mjere ukinute, organizatori su odlučili održati prosvjednu vožnju zbog, kako su istaknuli, bujanja populizma i nacionalizama na globalnoj razini.

Osvrnuli su se i na događanja u SAD-u, gdje su milijuni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj, kao i na noćašnji napad na noćni klub u Oslu, popularan među LGBTQ zajednicom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA SLOBODU IZBORA Povorka ponosa kotrlja se zagrebačkim ulicama: ''Jučerašnji događaji pokazali su koliko brzo sav ostvareni napredak može nestati''

"Odluka američkog Vrhovnog suda pokazala je koliko jednostavno i brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili. Takvo što kod nas se ne smije dogoditi. Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava", poručila je Ayyash.

Suorganizatorica Pridea Karla Horvat-Crnogaj smatra da je riječ o posljedicama bujanja populizma.

"Zadnjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam te razgrađuju osjećaj za različitost", ocijenila je Horvat-Crnogaj te pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

"Društvena klima ne može se procijeniti jednoznačno, velika je razlika između Zagreba i ruralnih sredina, Hrvatska je podijeljena", ustvrdila je Horvat- Crnogaj.

Posebno je istaknula potrebu promjene educiranja o LGBT temama i institucionaliziranu podršku marginaliziranim i ugroženim skupinama.

Obrazovni sustav treba pomoći mladima da prepoznaju različitost kao bogatstvo društva, poručila je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene