Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MILIJUN I POL KANADERA

Donosimo jedinstveni prikaz koji će vam predočiti koliko je zapravo kiše jučer palo u Zadru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zadru je jučer srušen rekord po količini palih oborina unutar 24 sata, otkako je službenih meteoroloških mjerenja.

Od nedjelje u 14 sati, do ponedjeljka u isto vrijeme, palo je 370 litara po četvornom metru.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Razlog ovolikoj kiši je ciklona koja se premještala preko Jadrana, a sa sobom je donijela vlažan zrak.

U trenutku kada je taj zrak došao do Velebita, zbog konfiguracije terena, prisilno se podigao, te stvorio skup grmljavinskih oblaka koje zovemo kumulonimbusi. Ti oblaci bili su puni vlage, odnosno kiše, i nekoliko sati nisu se uopće micali s mjesta, zbog manjka vjetra na tom području.

Došlo je do stvaranja takozvanog mezoskalnog konvektnog sustava, odnosno velikog skupa od desetak kumulonimbusa, koji su u konačnici i proizveli grmljavinsko nevrijeme.

Zanimljivo, kumulonimbusi su se posložili u kružnu formaciju, te su izgledali poput manjeg uragana. Recimo da je u Zadru, u posljednja 24 sata, palo više kiše nego u nekim dijelovima SAD-a pogođenima uraganom Irma. Kiša, koja je jučer pala na Zadar, jednaka je situaciji u kojoj u istom trenutku vodu na grad ispusti milijun i pol kanadera.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene