Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. po redu

Novi sastanak Nacionalnog vijeća za euro: "Može se očekivati i veći porast plaća..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 10. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Hrvatskoj.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Nacionalnog vijeća rekao je kako ispunjavanje mjerila vezanih za obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu. Najavio je i da će Vlada na sjednici ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

"Na ovotjednoj sjednici Vlade ići ćemo dalje u našem proračunskom procesu, po fazama kako je predviđeno Zakonom o državnom proračunu, pa bi Vlada trebala donijeti limite proračuna za iduće tri godine", rekao je.

 

"Imali smo vrlo kvalitetnu raspravu s uključenim resorima, svi su uložili iznimne napore da ostanemo u okvirima onoga što se može. COVID je imao kratak, ali značajan efekt na porast udjela javnog duga u BDP-u. Prema svim našim procjenama i prema trenutačnom stanju u proračunu, mi se već ove godine vraćamo na tu silaznu putanju udjela javnog duga u BDP-u“, objasnio je Marić.

Vujčić zahvalio građanima

"Htio bih prvenstveno zahvaliti svim hrvatskim građanima koji su se javili na našu web-anketu, odaziv je bio više nego dobar", kazao je novinarima nakon sjednice Vijeća guverner HNB-a Boris Vujčić.

Najavio je da će 2. kolovoza HNB objaviti javni natječaj za grafičko rješenje, odnosno dizajn kovanica, a zatim odobreno rješenje poslati Europskoj komisiji i Vijeću na potvrdu. Rekao je i kako je predviđen nagradni fond za najbolja rješenja od pola milijuna kuna.

"Namjera je nagraditi po tri najbolja grafička prikaza za svaki od predloženih četiriju motiva, pri čemu će prvonagrađeni, koji će biti upućeni na odobrenje u Komisiju i Vijeće, dobiti po 70 tisuća kuna.

Upitan koliko će rasti prosječna plaća u Hrvatskoj nakon uvođenja eura, odgovorio je kako će ona rasti ovisno o produktivnosti gospodarstva.

"S obzirom na to da euro omogućava brži rast produktivnosti kroz boljitke za gospodarstvo, može se očekivati i veći porast plaća nego što bi bio kad se ne bi uveo euro", naglasio je guverner Vujčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene