Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNO U SABORU

Zaiskrilo između Reinera i Grmoje: "Ako slabije čuješ, dat ću ti napismeno!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je održana rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Uoči današnje sjednice Vlade, Kujundžić se osvrnuo na zahtjev oporbe i otkrio što očekuje od rasprave u Saboru.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

"Očekujem lijepi razgovor. Ja mislim da je to dobro, bilo bi dobro da oporba traži i više, ali neka budu spremni lijepo razgovarati.Ja kad bih procijenio da sam teret, da sam napravio nešto loše, isti tren bih to učinio", rekao je Kujundžić na pitanje o ostavci.

Uz 31 potpis, ujedinjena saborska oporba zatražila je od Sabora opoziv ministra Kujundžića. Zahtjev za opoziviom potpisali su zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, pobrojivši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Kujundžić nije pokrenuo nijednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i Nacionalni plan razvoja bolnica, ističe oporba.

Ministra proziva i da nije uspostavio učinkovite preventivne preglede, organizirao prioritetne liste, da nije donio mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, da je propustio unaprijediti rad domova zdravlja, reorganizirati rad HZZO-a.

Oporba Kujundžiću predbacuje da je pokušao utjecati i na pravosuđe u slučajevima kada su neki sudovi donijeli presude u korist liječnika i medicinskih sestara.

Tijek rasprave pratite u nastavku:

22:54 Reiner je zaključio raspravu o opozivu Kujundžića, a glasanje će biti u petak.

Oko 22 sata oporbeni zastupnici imali su završna izlaganja u kojima su se osvrnuli na razloge zahtjeva za smjenom Kujundžića. Ministar im nije ostao dužan. "To moj narod treba čuti, zašto dobivate plaću. Nemam problem s onima koji znaju, ali oni nisu ovdje i ne jurišaju. Neki ovdje se nemaju gdje vratiti, a ja ako ne budem ministar, nema hrvatske i svjetske bolnice u kojoj ne mogu raditi. Hrvatima treba istina, a ne pričate priče, dosta je vaših priča. Izvolite naprijed", povisio je ton Kujundžić.

18:37 Željko Reiner kazao je Grmoji kako bi ga trebao pregledati otorinolaringolog: "Ako slabije čuješ, dat ću ti napismeno!".

18:09 - MOST-ov Branimir Bunjac: "Ono što smo danas vidjeli je primitivizam, nedostatak digniteta i dostojanstva", rekao je Bunjac osvrnuvši se na istupe vladajućih, naročito premijera i ministra zdravstva danas u Saboru. "Dobili smo danas ono što su radili srpski radikali u Skupštini Stjepanu Radiću. Žao mi je što je rasprava krenula u tom smjeru".

17:51Predsjedavajući Sabora Željko Reiner: Zaiskrilo je između Reinera i nezavisnog zastupnika Marina Škibole. Reiner je zamolio Škibolu da ne zahtijeva povredu poslovnika jer će, kaže, krenuti sa zabranama govora. "U nedostatku argumenata, ne možemo koristiti institut povrede poslovnika", rekao je Reiner.

17:46 MOST-ov Nikola Grmoja: "Kujundžić je danas kao umiljato janje. Svima govori: dodjite kod mene, sve ću vam objasniti, ja ću vas okrijepiti", ironično je komentirao Grmoja Kujundžićevo izlaganje u Saboru.

17:38 -  MOST-ov Božo Petrov: "Premijer koristi trgovinu i definira je pobjedom. To je jedna makjavelistička priča", rekao je Petrov, ponovno se osvrnuvši na premijera i njegov način branjenja ministra zdravstva danas u Saboru. Aludirao je pri tom na sutrašnje glasovanje o povjerenju ministru.

17:36Ministar Kujudžić: "Imenovana je nova ravnateljica i napravljeno je partnerstvo s Gradom Zagrebom. Pripremamo se za dokapitalizaciju", rekao je ministar odgovarajući Sinčiću.

17:34 -  Živi zid, Ivan Vilibor Sinčić: "Postavio sam vam davnih dana pitanje o Imunološkom zavodu, ali nisam dobio zadovoljavajući odgovor".

17:25 - Nezavisni Marin Škibola: "Ministre Kujundžić, Vaš je govor zvučao kao da ste nesvjesni činjenice da neki pacijenti na pregled čekaju i do dvije godine. Toga morate biti svjesni".

17:15 - MOST-ov Božo Petrov nazvao je današnji premijerov govor u Saboru bahatom igrankom vrijeđanja zastupnika.

17:09 - MOST-ova Ines Strenja Linić: "Reforma hitne medicinske pomoći nije učinjena i zato je došlo do slučaja u Zaprešiću. To ministar nije napravio."

16:55 - HDZ-ov Željko Reiner: "Dobili smo uradak, na kojem ne piše niti jedna jedina brojka, niti jedan jedini argument. Čudi me taj dokument od strane oporbe, jer ne vjerujem da su liječnici bili konzultuirani oko tog uratka, jer bi taj dokument bio argumentiran. Uradak je promašen, čovjek bi očekivao malo ozbiljnosti", smatra Reiner. "Kad se govori o financijskim aspektima, u dokumenta zbilja ima bisera", kaže.

16:52 - Ministar Kujudžić: Meni je žao zbog gubitka djeteta. Morao bih imati medicinsku dokumentaciju da vam mogu dati odgovor".

16:31 - MOST-ova Ivana Ninčević Lesandrić: "Ja sam imala spontani pobačaj. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu", kazala je.

16:16 - Živi zid, Ivan Pernar: "Vi ste nas nazvali miševima, a ja bih vas usporedio s lukavim i mračnim bićem iz filma Izbavitelj, to je zapravo njihov kralj štakora. Nose odjela, imaju lica, oči i kretnje tako da se u ničemu ne razlikuju od ljudi, pogoduju im epidemije, glad, ratovi. Tada se štakori skupljaju tajanstveno preobraženi radeći kao ljudi. Oni kradu i prodaju s dobitkom neshvatljivim za poštenog čovjeka. Obmanjuju sjajem svojih odijela i mekoćom govora. Varaju i uhode. Okruženi su raskoši. Jedu i piju dosta, a iznad svega vole vlast. U kriznim vremenima među njih stiže Izbavitelj, veliki gvinejski štakor. On ima daje moć neshvatljivu za ljudska poimanja. Ja sam u ovom opisu prepoznao vas" , rekao je Pernar Plenkoviću te i on zaradio opomenu.

16:13 - GLAS-ova Anka Mrak Taritaš: "Recite mi jednu jedinu ideju ministra na koji način smanjiti nepotrebne troškove u sustavu?", upitala je GLAS-ova zastupnica premijera.

16:10 - SDP-ov Davor Bernardić:"Meni je žao da vas sve to zabavlja. Nećemo vam dopustiti da privatizirate javno zdravstvo".

16:00 - Premijer Plenković: "Vi ste izgubili 5:0", rekao je premijer oporbi komentirajući Inicijativu. "Vidim da ćemo danas imati sportsku razmjenu", odgovorio je premijer MOST-ovom Nikoli Grmoji koji je premijeru rekao da je on mali miš. Premijer mu je potom rekao: "Radije bih balansirao sa svima nego ikada više došao u situaciju da dođem u koaliciju s vama i vašom strankom. Bit ću virtuoz na žici samo da ne dođem u koaliciju s vama", dodao je premijer.

16:02 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković: "Premijer je neprimjereno govorio o zastupnicima Živog Zida i to nije bilo korektno. Molim da to više ne činite", upozorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković premijera. 

15:58 -  Ministar Kujundžić zamolio je oporbu da, kako kaže, ne lupeta paušalno o brojkama  vezano za smrtnost od karcinoma. "Govorili ste neistinu, to je loše. Nacionalni plan o borbi protiv karcinoma je načinjen. On će biti donijet do kraja godine. Ne zatvaramo oči ni pred prevencijom, niti pred liječenjem. Progovorit ćemo o svemu, ne brinite. Što se tiče borbe za ostanak liječnika u Hrvatskoj i za to brinemo i ne zatvaramo oči", rekao je. "Ova Vlada neće samo govoriti već će i napraviti Dječju bolnicu. Živjeli", zaključio je ministar.

15:46 - Premijer Plenković rekao je kako će oporbi ova inicijativa proći baš kao i njihovih 5 prethodnih inicijativa, koje su, podsjetimo, propale. "Vi ste pridonijeli problemima zdravstva", rekao je Plenković oporbi. "Iskoristili ste smrt mladića u Zaprešiću da bi se danas raspravljalo o ministru. Pridonijeli ste stvaranju histerije. Mladi čovjek je izgubio svoj život jer je imao tešku srčanu bolest i ova inicijativa mi je najneprimjerenija jer ste zlouporabili nešto što se ne zlouporabljuje. Podsjetit ću da su tri mala miša iz Živog zida pobjegla iz Sabora kada se glasalo o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", rekao je. "Odbacujem sve navode iz Inicijative oporbe o smjeni ministra", zaključio je Plenković

15:44 - HDZ-ova Sunčana Glavak napomenula je kako je 100 milijuna kuna uloženo u Međimurskoj županiji, a svi koji tamo rade, kaže, daju potporu ministru. Empatija nije rezervirana samo za vašu stranku, ajmo igrati na zdravi razum, poručila je Željku Jovanoviću Glavak.

15:29 - MOST-ov Branimir Bunjac ministru zamjera duge liste čekanja. "Nije bilo ministra da ste tri godine čekali na pregled, a to je njegov uspjeh", napominjen Bunjac. "Čemu služi država ako ne spašava ljudske živote, a stopa smrtnosti od karcinoma raste", kaže. "Postanite ponovno čovjek, prestanite biti političar", rekao je Bunjac premijeru koji prati raspravu, aludirajući na teško stanje u zdravstvu. "Ako Vas nije sram, mene je sram", dodaje.

15:20 - SDP-ov Željko Jovanović upitao je saborske zastupnike mogu li se sjetiti je li ministar učinio išta što bi doprinijelo poboljšanju zdravstvenog sustava? "Odgovor je ne", rekao je Jovanović.

15:10 - MOST-ova Ines Strenja Linić navela je, kako kaže, sve Kujundžićeve"grijehe", među kojima su neprovođenje reformi, nerazumijevanja zdravstvenog sustava, te nedonošenje Nacionalnog plana za borbu protiv karcinoma. "Propustio je donijeti niz pravilnika značajnih za unapređenje zdravstva", napomenula je.

Navodi da je ministar "kriv" za neplaćanje prekovremenih sati liječnicima, za propust integracije privatnog zdravstva kako bi se smanjile liste čekanja. "Ništa nije učinio da liječnici ostanu u zemlji". Propustio je odrediti uvijete za beneficirani radni staž liječnicima, propustio je osnovati središnji registar opreme, vrijeđao je svoje kolege...Njegov kredibilitet je upitan.

"On je najlošiji ministar ove Vlade. Premijeru želimo vam postaviti pitanje je li vam u interesu da građani budu zdravi?", kazala je Strenja Linić objašnjavajući prijedlog oporbe.

"Prisegnuo je da će svoju dužnost obavljati časno, no brojnim propustima i nečinjenjem pridonio je rastu postotka mortaliteta ljudi od karcinoma. Nije postupao u skladu sa svojom liječničkom strukom. Zbog toga, on više ne smije obnašati dužnost ministra", sigurna je Strenja-Linić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene