Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet stanova za 25 ljudi

Centar iz Novog Jelkovca godinama pomaže osobama s tjelesnim teškoćama, a sada su konačno dobili svoj prostor: Imaju pet stanova potpuno prilagođenih potrebama korisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Novom Jelkovcu otvoren je Centar za pružanje usluge u zajednici. Centar je osnovan još 2017. godine, a sada je konačno dobio i službene prostorije u kojima korisnici mogu i stanovati.

Centar za pružanje usluge u zajednici Novi Jelkovec već nekoliko godina pomaže djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslima s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjem, i to kroz organizirano stanovanje, boravak, psihosocijalnu podršku, integraciju i ranu intervenciju.

Sada je Centar konačno dobio i službeni prostor. Grad Zagreb dodijelio im je prostor i 14 milijuna kuna za njegovo opremanje.

Prvi korisnici su u Centar primljeni u studenom 2020. godine, a trenutno ih je sedmero u organiziranom stanovanju, a službenom otvorenju 16. veljače prisustvovao je i pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

Pet stanova za 25 korisnika

Centar se sastoji od ukupno pet stambenih jedinica, odnosno stanova, ukupne površine 806,61 m2, a na adresi L. Šabana 6 nalazi se prostor za dnevni boravak i multifunkcionalni prostor za provođenje dodatnih usluga fizioterapije, rane intervencije i psihosocijalne podrške, objašnjavaju nam iz Centra. Za te su prostore sklopili Ugovor o korištenju prostora s Gradom Zagrebom.

''Centar trenutno pruža usluge organiziranog stanovanja, a smještajni kapacitet jedne stambene jedinice je maksimalno 5 korisnika, odnosno, ukupni kapacitet za organizirano stanovanje je 25 korisnika'', kažu iz Centra Novi Jelkovec.

Svi stanovi su prostorom i opremom potpuno prilagođeni osobama s tjelesnim oštećenjem i potiču njihovu samostalnosti, odnosno, sve je prilagođeno osobama smanjene pokretljivosti te kretanja u invalidskim kolicima ili uz korištenje drugih ortopedskih pomagala. Imaju kuhinju, kupaonicu prilagođenu za osobe koje se kreću uz pomoć pomagala, WC, dnevni boravak te spavaonicu koja je jednokrevetna ili dvokrevetna, a imaju i TV te internet.

''Korisnicima Centra se usluge podrške u organiziranom stanovanja pružaju tijekom 24 sata dnevno kroz podršku u svakodnevnim aktivnostima življenja koje pružaju asistenti, te kroz stručni multidisciplinarni tim kojim je korisnicima omogućena usluga psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije, psihološke podrške, fizioterapije, aktivnog provođenja slobodnog vremena'', rekli su nam iz Centra.

Dodaju i da korisnici mogu sudjelovati u pojedinim programima te raznim kulturno-zabavnim aktivnostima.

''Ovakvim pristupom se uz uvažavanje individualnih posebnosti i potreba, osigurava uključenost korisnika u društvenu okolinu, dostupnost podrške u lokalnoj zajednici, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, te osnaživanje u samostalnom zadovoljavanju osnovnih životnih potreba kao i upravljanje istim. Poseban segment rada je, osim unaprjeđivanje života kvalitete života osoba s tjelesnim oštećenjem je osnaživanje i podrška članovima obitelji korisnika'', pojasnili su.

''Centar Novi Jelkovec na taj način preuzima jedinstvenu ulogu povezivanja i stvaranja prilika, organiziranja aktivnosti, provođenja projekata i usluga unutar zajednice'', zaključili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene