Obavijesti Video Pretražite Navigacija
803 tisuće siromašnih

SLIKA KOJA NIJE ZA POHVALITI SE Ovako se siromaštvo 'rasporedilo' u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježava se svjetski dan borbe protiv siromaštva. U Hrvatskoj svaki peti stanovnik kraj mjeseca dočeka s praznim hladnjakom. Za pristojan život, potrebno im je barem 2.000 kuna, a i s tim iznosom su na pragu siromaštva. Evo kako se siromaštvo rasporedilo po Hrvatskoj - koje su najsiromašnije općine.

U Hrvatskoj je 803 tisuće siromašnih osoba. To znači da svaki mjesec, 803.000 naših sugrađana, žive ili preživljavaju, s manje od 2000 kuna. Jer 2000 kuna smatra se pragom rizika od siromaštva.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Slika nije dostupna Nerijetko doživljavaju neugodnosti POSRAMIO BI SE I DAVID COPPERFIELD Evo kako preživljavaju siromašni u Hrvatskoj!

Kada se pogleda cijela Hrvatska, više siromašnih je u kontinentalnoj Hrvatskoj, petina stanovništva. Dok Jadranska Hrvatska ima nešto manji broj, oko 17 posto.

Među županijama, najveći rizik od siromaštva je u Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, 35,9 i 33,4 posto. A najbolje stoje Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija.

No, podaci koji apsolutno zabrinjavaju su oni o siromaštvu u malim sredinama. Primjerice, najsiromašnija je općina Kistanje pokraj Šibenika, ondje je 75 posto stanovnika siromašno. Odmah iza Kistanja, drugi je Voćin, općina između Virovitice i Požege, a iza nje općina Civljane pokraj Knina gdje je siromašno 64 posto stanovnika.

Nasuprot njima, siromaštvo je gotovo nepoznanica u općinama Čabar, Blato i Medulin.

Prema dohotku:
2000 kn - prag rizika
RH: 803 000 osoba (19,2 posto)

REGIJE:

Kontinentalna RH 20,0%
Jadranska Hrvatska 17,4%

ŽUPANIJE:

Brodsko-posavska 35,9%
Virovitičko-podravska - 33,4%

Grad Zagreb 9,8% i Primorsko-goranska 11,9%

OPĆINE:

Kistanje, Voćin i Civljane - najviše siromašnih
Čabar, Blato, Medulin - najmanje siromašnih 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene