Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prostor je ograđen

Svega stotinjak metara od kuća i u Generalskom Stolu otvorila se rupa duboka 17 metara: ''Ovo je jako opasno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mjestu Bukovlje u općini Generalski Stol mještani su pronašli rupu u zemlji duboku 17 metara, a udaljenu stotinjak metara od kuća. Nadležne službe pokušavaju otkriti uzrok nastanka rupe.

Ivan Fudurić i Davor Krivačić iz DVD-a Bukovlje u četvrtak su izmjerili dubinu od 17 metara. Otvor rupe je širok 1,5 do 2 metra. Zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja prostor je ograđen, a pozvane su i nadležne službe.

''Ide dolje sve opet po malo u uže, dolje je stijena neka, a ispod opet neki otvor. Ne znamo što s tim napraviti, ovo je jako opasno i nije slučaj da se zemlja urušila i da se dolje zatvorilo. Kada mi tu stojimo, zapravo stojimo nad ponorom'', objašnjava Fudurić što ga najviše brine.

Rupe u tlu posljednjih mjesec dana muče i stanovnike mjesta Mečenčani kod Petrinje, gdje se nakon razornog potresa otvorilo više od 80 rupa, a mnoge su blizu kuća.

Pročitajte i ovo Rupe na potresom pogođenim područjima Pojavilo ih se više od 80 Stručnjak objasnio zašto su nakon potresa nastale ogromne rupe: "Pojavljuju se naglo, postoji veliki rizik za stanovništvo"

Stručnjaci upozoravaju da se pojavljuju naglo, u nekoliko sekundi te ih se ne može predvidjeti.

Pročitajte i ovo Rupe u zemlji od potresa - 2 Nastalo više od 70 rupa U Mečenčanima bi uskoro moglo biti više rupa nego stanovnika, razmišlja se i o evakuaciji: "Tlo je počelo tonuti, kuće se odvajaju"

Urušne vrtače nastaju postupnim i dugotrajnim ispiranjem (sufozijom) sitnozrnastog materijala iz pokrovnih naslaga koji odlazi u okršeno, vapnenačko podzemlje, čime i u pokrovnim naslagama ispod površine nastaju šupljine koje se postupno proširuju prema površini, sve do konačnog sloma vršnog dijela i urušavanja u podzemlje, objasnio je Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta danas na sjednici Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene