Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokacija Tomašica

U Garešnici u tijeku ekshumacija posmrtnih ostataka, otkriveno deset žrtava iz Drugog svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Ministarstvo hrvatskih branitelja 24. veljače 2020. započelo je terenska istraživanja na području Grada Garešnice na lokaciji Tomašica. Istoga dana lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon pronađeni Ekshumirano 37 Hrvata koje su ubili partizani Slika nije dostupna Zajednička grobnica Zadar: Ekshumacija 44 nepoznate osobe pokopane nakon 'Oluje'

O nalazu je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, koje je ishodilo nalog za ekshumaciju Županijskog suda u Bjelovaru. Aktivnosti su proteklog tjedna bile usmjerene na utvrđivanje površine pronađene grobnice i njezinu pripremu za provođenje ekshumacije posmrtnih ostataka po svim pravilima struke.

Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti. Ekshumacija će se nastaviti i sljedeći tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić prošli tjedan održao je sastanak s gradonačelnikom Garešnice Josipom Bilandžijom. Gradonačelniku je skrenuta pozornost na obvezu jedinice lokalne samouprave o potrebi osiguranja mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja ako se posmrtni ostaci žrtava pronađu na području Grada Garešnice.

Ministarstvo hrvatskih branitelja svoja postupanja i aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, priopćeno je iz ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene