Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVA DELICIJA

A nekad su hranili sirotinju: Cijena im je sve masnija - u godinu dana porasla je za gotovo 100 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabave i domaće hrane u subotu je bilo u obilju na 11. Čvarak festu u Etno selu Karanac u Baranji. Nekad sirotinjska hrana, danas se čvarci plaćaju kao suho zlato.

Svake godine cijena im je sve masnija. Ove godine porasla je čak za 100 posto. Puno svježe slanine i neprestanog miješanja potrebno je za dobre čvarke. "Ovaj majstor, on malo brže miješa, treba mu jedno sat i pol do dva sata", kazao je čvarak majstor Davor Kuna.

Pročitajte i ovo Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ludi za sirom I to je moguće: U Slavoniji pokrenuli vlastitu proizvodnju i bez ičije pomoći - uspjeli Slika nije dostupna Kakav prizor... MALI SU, ALI NADALEKO POZNATI Recept koji ih čini posebnima

A kako bi se dobilo i puno, čvaraka proizvođači kažu svinja treba biti što masnija. "Nisu svinje od 120 kila svinje za čvarke, znači to svinja mora da se hrani godinu dana", objašnjava čvarak majstor Vladimir Škrobo.

A takvih svinja je sve manje pa je i čvaraka manje zbog čega su cijene otišle u nebo. "Jednostavno poraste cijena svinja, poraste cijena masnoće. Sad na svinji vi nemate - od četiri svinje vi dobijete 30 kila masnoće. Koliko je to kila čvaraka? Od 30 kila masnoće dobijete 6 kila čvaraka", dodaje Škrobo.

Cijena čvaraka u godinu dana porasla je za gotovo 100 posto. Dok u Baranji i dalje drže cijenu od 120 kuna za kilogram, u mnogim hrvatskim gradovima kilogram stoji više od 200 kuna.

Dok i kod njih cijena nije masno narasla, na porciju se u subotu u Karancu čekalo u redovima. "Čvarak je odličan, čekamo red već pola sata, ne možete doći na red", kazao je Tihomir. "Fini su, hrskavi, pogotovo kad su svježi", dodala je Ivana. "Fantastični, ja sam nekad to pravio, al' ovdje kao da su neki s Marsa", komentirao je Pero.

Nekada je čvarak bio sirotinjska hrana, danas je mnogima delicija, a Baranjcima svakodnevica. "Kod nas djeca kad gledaju televiziju onda uz tv pojedu pola kilograma čvaraka umjesto čipsa", kazao je čvarak majstor Vladimir Škrobo.

A da tradicija neće izumrijeti, dječak Matija je pravi primjer. Kaže kako mu nije teško miješati čvarke dok se tope i dodaje da to radi po sat vremena, a da ga ponekad zamijeni tata.

Uslast je bilo 300 kilograma čvaraka, a stari i mladi čvarak majstori istopili su čak tonu masti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene