Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fiktivni ugovori

Podignuto 13 optužnica u aferi mjenice: Ivica Todorić nije okrivljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu u srijedu na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba, neslužbeno se doznaje kako je riječ o odgovornim osobama tvrtki koje su bile veliki dobavljači koncerna Agrokor, a koji se terete za krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Riječ je o dijelu afere koji se odnosi na mjenice, a prema neslužbenim informacijama među okrivljenicima nije vlasnik nekadašnjeg koncerna Agrokor Ivica Todorić.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće

Zagrebačko tužiteljstvo je izvijestilo da okrivljenike tereti da su od 4. siječnja 2010. do 28. ožujka 2017. u Zagrebu, ''kao odgovorne osobe ispred svojih tvrtki potpisivali mjenice izdavatelja raznih društava iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini''.

Potpisali više od 3000 mjenica

ŽDO tvrdi da je okrivljenicima bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu već da su izdane temeljem ugovora o financijskom zajmu koje su upravi oni, kao odgovoren osobe, ispred svojih društava, prethodno sklopili, a u kojima su njihova društva zajmoprimatelji.

Okrivljenike se tereti da su "kao odgovorne osobe ispred svojih društava, s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe i usluga te da su njihova društva izdala račune za primljenu robu, iako su znali da to ne odgovara istini, a temeljem tih ugovora su takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene''.

Na taj način okrivljenici su, ispred svojih društava, potpisali ukupno 3070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup, zaključio je zagrebački ŽDO. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene