Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

''Posljednje 3 godine bile su užasne. 2018. bit će financijska renesansa ministru Mariću''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Hrvatskom je 2017. - godina kada na naplatu dolazi najviše otplata kredita u njezinoj povijesti - 62 milijarde i 100 milijuna kuna. I to će se kao i godinama prije odraditi vrlo jednostavno - uzet će se novi krediti kako bi se zatvorili krediti koji dolaze na naplatu. O kojim iznosima se to radi i kako će se sve izvesti zna Mislav Bago.

Odakle tako veliki iznosi koje treba otplatiti?

Uopće nije čudno. 25 godina živimo na kredit, zašto ne bismo i 26 godinu. Svaki ministar, pa i ovaj ministar, početkom godine krene u svijet. Puno je novca, jeftinog novca, ima sreću, mora samo biti brz da prikupi kredite kako bi počeo vraćati kamate budući da smo još uvijek na kamatama i povratu kamata. 62,1 milijardu kuna. A gdje smo taj novac potrošili? Na jamstva, obveznice, ceste, željeznice, pola mirovina mora država osigurati uzimajući kredite da umirovljenici dobiju mirovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1,25 mlrd. eura Novo zaduženje po dosad najpovoljnijim uvjetima Slika nije dostupna Na domaćem tržištu kapitala Novo zaduženje: Izdane obveznice u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna

A kako to izgleda zadnje tri godine? Posljednje tri godine zapravo su bile užasne. 2018. godine bit će financijska renesansa ministru Mariću - morat će se zadužiti samo 26 milijardi kuna.

A što to sad znači - hoćemo li kao država biti sve zaduženiji?

Jesmo visoko zadužena zemlja, ali činjenica je da se čak i naš javni dug smanjuje. 282 milijarde kuna u ovom trenutku je javni dug. Svaki dan oko 22 milijuna kuna se smanjuje javni dug. Zašto se smanjuje? Zbog tečajnih razlika, ali i činjenice što je u državnoj blagajni minus iz godine u godinu je sve manji i manji.

Država uzima i vraća kredite, no mogu li zaposleni, ali i svi stanovnici ove zemlje znati koliko u tim stotinama, milijardama otpada na njih?

Država će vratiti taj kredit. Ali možda se svatko može poistovjetiti kada vidi koliko je on u ovome trenutku uvjetno rečeno dužan. Svaki radnik u ovom trenutku je dužan 176.581 kunu. Sljedeću godinu svaki radnik bit će dužan 175.571 kunu.

No s druge pak strane u ovoj zemlji dijete koje je rođeno danas, baka koja gleda televiziju, studentica koja se vratila s fakulteta dužni su 64.090 kuna. Sljedeće godine bit će dužni 65.636 kuna. To je Hrvatska koja već godinama živi na kredit.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene