Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. siječnja 2021.

Meggle najavio gašenje mljekare u Osijeku, na ulici ostaje 160 ljudi. Reagirao župan Anušić: "To je nedopustivo. Zatražio sam hitan sastanak s predsjednikom Uprave"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je objavljena vijest o zatvaranju Megglea u Osijeku pri čemu će bez posla ostati 160 ljudi, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić uputio je hitan dopis predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu s pozivom na sastanak.

Tvrtka Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić reagirao je tim povodom priopćenjem u koje navodi kako je iznenađen tom odlukom.

Pročitajte i ovo Tihomir Kundid Tihomir Kundid Novi šef Hrvatske vojske dobio podršku Odbora za obranu Antonija Buha Vojno pomorstvo Povijesni dan za splitski studij: ''Ako netko želi nešto izazovno u životu, preporučujem da se upiše''

"Tvrtka Meggle Hrvatska preuzela je poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, stoga smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske", napisao je u priopćenju.

Nisu lokalnu vlast upoznali s poteškoćama

Anušić navodi da Osječko-baranjska županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, no može utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na tom području.

"Tijekom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom", dodaje se u Anušićevom priopćenju.

Anušić navodi da je Županija tijekom tri godine utrostručila sredstva za potpore te da su im vrata otvorena za sve koji žele privređivati i zapošljavati.

Nezadovoljan inertnošću Uprave Megglea u Osijeku

Kako navodi u priopćenju, nezadovoljan je odnosnom Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta i suglasnošću s odlukom da se ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda.

"Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mljekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mlijeku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrijednost", istaknuo je Anušić.

"Iznenađen inertnošću Uprave u Osijeku, danas sam se dopisom obratio i predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu Meggle grupe u Wasserburgu. Siguran sam da kroz partnerski odnos Meggle grupe, Osječko-baranjske županije te Vlade RH možemo iznaći rješenje za spas Mljekare. Nećemo dozvoliti da 160 naših Slavonaca i Baranjaca ostane bez posla kojim hrane svoje obitelji", dodaje u priopćenju.

Meggle najavio gašenje proizvodnje

Kako je najavljeno iz tvrtke u četvrtak nešto ranije, Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu 'poslovati kroz novi model poslovanja'. U priopćenju se kaže kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

"Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", navodi se u priopćenju Megglea. Meggle će sukladno odluci o gašenju proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, ističu iz tvrtke navodeći da će sve svoje ugovorne obveze prema njima kao i do sada pravovremeno i u cijelosti ispuniti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene