Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nepovjerovati

I TO SE DOGODILO Hrvatska uvozi i - plastični otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Hrvatskom je još uvijek dug put da zadovolji zahtjeve Europske Komisije o recikliranju otpada.

Samo 17 posto komunalnog otpada trenutačno se reciklira u Hrvatskoj, a u sljedeće 4 godine obvezni smo tu brojku utrostručiti. Vjetar u leđa tom cilju daje tvrtka Straža-plastika iz Huma na Sutli. No, da bi plastiku prerađivala, prvo je mora - uvoziti.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Malo roboti, malo radnici i od stare plastike nastanu novi akumulatori. Proizvodnja i prerada plastike život znači za više od 230 radnika tvrtke iz Huma na Sutli.

Stotine plastičnih kanti negdje su mogle završiti kao otpad i zagađivati okoliš. No umjesto toga, one u tvornici u Humu na Sutli postaju vrijedna sirovina. Stroj od stare usitnjene plastike svake dvije minute izbaci jednu novu kantu za otpad. Takvih ova tvrtka na godinu izveze više od 100 tisuća.

No da bi prerađivala plastiku, mora je prvo uvoziti. "Znači od nekih 1500 tona kolIko mi godišnje preradimo, domaćih je možda jedno 300 tona. Ako je i toliko", kaže Josip Grilec, direktor Stražaplastike.

Vjerovali ili ne, Hrvatska na godinu uveze čak 180 tisuća tona reciklirane plastike. Posljedica je to nepostojanja adekvatnog sustava za odvojeno prikupljanje otpada. Zato je danas u Hum na Sutli stigao mjerodavni ministar i najavio bolje dane čim se usvoji plan gospodarenja otpadom.

"On mora biti donijet što prije. Mi smo ga pustili u proceduru, vidjet ćemo je li naš politički partner dovoljno zreo da to prihvati i da to što prije gurnemo", poručio je ministar Slaven Dobrović.

Za 'gurnuti' je ostalo još manje od dva mjeseca, a odnosi u Vladi ne ulijevaju povjerenje da će tvrtke poput Stražaplastike uskoro poslovati - u boljem okruženju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene