Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć bez koje je teško opstati

Turistički se sektor nada novoj rundi potpora i poručuje: "Rezultati neće biti dovoljni za zadržavanje radnih mjesta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvaranje granica i popuštanje epidemioloških mjera polako privlači turiste u Hrvatsku, a trenutačno ih se kod nas odmara 39.000. Međutim, to je premalo za zaradu uz gubitke koji su već sada preveliki. Država će i idući mjesec pomoći najugroženijim sektorima, no oni već zazivaju nove mjere.

Opatija, kraljica turizma, ovih je dana poluprazna. Prazne šetnice ne vesele hotelijere i iznajmljivače, ali nadu turističkom sektoru daje veliki interes stranaca za odmor na našoj obali. Ipak, bez državnih potpora za brojne djelatnosti nema opstanka.

Pročitajte i ovo Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu Sezona i dalje traje Bablje ljeto Sezona još uvijek traje, gostiju ne manjka: "More je toplo, gužve nema, sad je najljepše!"

"Mislim da bi RH trebala skoro cijelu godinu i dalje pomagati onima koji su ispod nekakvog postotka koji nije zadovoljavajući i koji ne mogu preživjeti", rekao je Milan Vasić, suvlasnik restorana.

Za sada je pomoć od 4000 kuna po radniku osigurana za lipanj, i to samo za turizam, ugostiteljstvo, prijevoz putnika i organizaciju događanja. U ta četiri sektora zaposleno je oko 100.000 radnika, a uvjet je za dobivanje pomoći ostvareni pad prihoda veći od 50 posto.

Kada je pad prihoda potpun, tvrdi organizator vjenčanja Arsen Maršanić, uvjete nije teško zadovoljiti pa ni pričekati subvenciju.

"Nije bilo baš, kako je rečeno, do petnaestog, nego je došlo 10 dana kasnije, ali glavno je da smo dobili. To nam je u ovom trenutku najvažnije", rekao je Maršanić.

Poslodavac koji je tražio ili će tek tražiti pomoć za 50 i više zaposlenih neće smjeti isplaćivati dobiti i nagrade bilo kojeg poreznog razdoblja.

"Sada su problemi toliko veliki da mislim da će svi poduzetnici prihvatiti tu obvezu da ne isplaćuju dobit niti nagrade svojim upravama. Mislim da je to u redu", rekao je Hrvoje Meštrović iz Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

Sretni zbog pomoći, ali u strahu zbog neizvjesne situacije, ljudi iz Hrvatske udruge turizma smatraju da bi mjere trebalo produžiti sve do Uskrsa iduće godine.

"U ovom je trenutku sasvim izvjesno da rezultati ove turističke sezone neće biti dovoljni za zadržavanje svih radnih mjesta i svih gospodarskih subjekata do početka naredne turističke sezone", rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene