Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duhovna obnova daleko od kaosa

Mladi turisti iz cijelog svijeta u kampu kraj Pakoštana: "Prvi dan vjerojatno je svima šok. S vremenom shvate...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok većina mladih turista ljeti hrli na poznata odredišta u potrazi za zabavom, skupina mladih iz 10 zemalja na ljetovanju je u duhovnom kampu u Modravama kraj Pakoštana. Odmor su posvetili molitvi i radu u najosnovnijim uvjetima preživljavanja.

Došli su iz cijeloga svijeta. Daleko od buke, vreve i razuzdanih ljetnih zabava. U tišinu, mir i duhovnost. I Filip iz SAD-a i Cecilia iz Njemačke došli su iz istog razloga: kako bi produbili vjeru u Boga.

"Ovo je putovanje u svoju nutrinu i treba vremena da pronađeš Boga u sebi. Mislim da je to najbolja stvar koja se nekome može dogoditi", rekla je Cecilia.

I zato ovo nije bilo kakvo ljetovanje. Ovo je tjedan dana uz molitvu i preživljavanje u divljini. Struje nema, a vode tek za piće. Suđe se pere u moru, gdje se obavlja i osobna higijena. Mladići i djevojke spavaju u odvojenim velikim šatorima.

"Prvi dan vjerojatno je svima šok. S vremenom oni shvate da se i bez mobitela i bez sata na ruci može", svoje iskustvo ispričao je Matija Skender iz Studentskog katoličkog centra.

Ustajanje je u sedam sati ujutro, a dan se provodi po prethodno utvrđenom rasporedu, a dio vremena posvećeno je samoći.

"Svaki dan imamo molitvu ujutro i navečer, misu, i duhovnu notu. Dva sata na dan utrošimo na rad poput uređenja maslinika", rekla je Lydia, koja je u kamp došla iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Za duhovni odmor zadužen je otac Christopher s Malte, koji u svemu ovome itekako vidi smisao.

"Vjera zahtijeva svojevrsnu ekologiju da bi sazrjela i razvila se", objasnio je Christopher te nastavio: "Ovdje je vrlo zanimljivo okruženje jer mladi su u prirodi daleko od kaosa."

Nađu oni vremena i za zabavu, ali nimalo sličnu onoj kakva se ljeti nudi na tipičnim odredištima za mlade. To su red, rad i kršćanska disciplina. Iako je ljeto, ovi mladi ljudi na njih nisu zaboravili.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene