Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tuga na estradi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đorđe Novković, jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora i najplodniji autor hrvatske zabavne glazbe, iznenada je preminuo u nedjelju rano ujutro, u 65. godini života, a kao razlog neslužbeno se navode srčane tegobe. Đorđe je svoj posljednji javni nastup imao u prošlotjednoj emisiji Zuhra Light Show na Novoj TV, koju možete pogledati u video prilogu.

Đorđe Novković, najtiražnijii i najuspješnij hrvatski skladatelj zabavne glazbe te autor brojnih hitova, preminuo je iznenada rano jutros u 64. godini u svom stanu u Zagrebu, izvijestili su danas Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska glazbena unija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umro Alexander Courage, skladatelj teme za "Star Trek" Slika nije dostupna Video: Mišo oduševio publiku na koncertu za Đorđa Novkovića

>> Video: Đorđe je svoj posljednji javni nastup imao u prošlotjednoj emisiji Zuhra Light Show

Đorđe Novković je rođen 2. rujna 1943. godine u Sarajevu. Sa 6 godina je krenuo u glazbenu školu, a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirao je dirigiranje u klasi profesora Mladena Pozajića.

Šezdesetih je svirao s Indexima, a zatim osniva Pro Arte. 1968. preselio se u Zagreb i iste godine s pjesmom Stari Pjer postigao prvi uspjeh.

Skladao je više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na prostorima bivše Jugoslavije i prodao oko 20 milijuna ploča.

>> Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti 

Autor je najvećeg broja hitova u povijesti hrvatske pop glazbe.

Pisao je pjesme za Mišu Kovača, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Duška Lokina, Đoa Maračića, Đanija Maršana, Tomislava Ivčića, Terezu Kesoviju, Ivicu Šerfezija, Kemala Montena, grupu Pro Arte, Gabi Novak, Srebrna krila te mnoge druge i postao je najtiražniji skladatelj.

Sudjelovao je na gotovo svim festivalima na ovim prostorima i dobitnik je mnogobrojnih nagrada (Zagreb, Split, Opatija, Krapina, Slavonija ). 

Ploče izvođača za koje je on skladao prodavane su u više od 100 milijuna primjeraka.

Njegova pjesma "Don't ever cry" u izvedbi riječkih Putokaza 1993. bila je prva hrvatska predstavnica na Eurosongu.

Porina za životno djelo dobio je 1996 godine.

Od 1997. suvlasnik je i direktor programa u najvećoj hrvatskoj
diskografskoj kući Croatia Records.

Đorđe Novković član je Hrvatskog društva skladatelja od 1969. godine, a Hrvatske glazbene unije od utemeljenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene