Obavijesti Video Pretražite Navigacija
27 godina od tragedije

Tuga i bol ne jenjavaju: Održan komemorativni program "Žrtva Borova naselja za Domovinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovasu, između Borova i Dalja, u ponedjeljak je završio komemorativni program "Žrtva Borova naselja za Domovinu" kojim je obilježeno stradanje hrvatskih branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Po podatcima udruga iz Domovinskog rata, na sam dan okupacije ubijena je 51 osoba, a u Borovu naselju poginulo je 176 hrvatskih branitelja i civila.

Pročitajte i ovo Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Tužna obljetnica Vukovarci se prisjećaju žrtava Borova naselja: "Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom" Obilježavanje stradanja u Vukovaru diljem Hrvatske Tužna obljetnica VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte kako se Hrvatska poklonila žrtvi Vukovara: U brojnim gradovima palile se svijeće i šetalo u znak sjećanja

"Nažalost, iz Borova naselja za najmilijima još traga 51 obitelj. Još nema dovoljno volje s druge strane unatoč mnogim potpisanim sporazumima, deklaracijama i sastancima. Ako kažemo da u Hrvatskoj imamo 1922 neriješena slučaja, najmanje 1500 tih slučajeva bi se moglo riješiti kad bi Srbija to htjela. Tamo su arhivi i zapisi o ljudima koji su odvođeni i ubijeni, ali i o premještanim grobnicama, što je najbitnije", rekla je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Iz masovne grobnice na farmi Lovasu 2001. godine ekshumirane su 24 žrtve agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar 1991. godine, od kojih tri još nisu identificirane.

Bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i obljetnica stradanja stotinjak hrvatskih branitelja i civila, koji su pogubljeni na obali Dunava u prijeratnom Borovu Selu, današnjem Borovu, nakon okupacije Borova naselja.

Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju počelo je jutros komemorativnim skupom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu negdašnje zgrade Borovo-commerca u čijem je podrumu bio stacionar ratne bolnice u kojem je bilo oko 800 ranjenika i civila. Njih 115 odvedeno je u nepoznato i ubijeno.

"Ovdje se dogodio grozan zločin jer je agresor znao da su u podrumu ranjenici, ali to ga nije spriječilo da tenkovima tuče zgradu koje danas više nema", rekao je na komemorativnom skupu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Po riječima predsjednice Udruge "Vukovarske majke" Mande Patko, ni 27 godina nakon što su počinjeni zločini tuga i bol nisu ništa manji. Upozorila je kako je "puno vremena prošlo od zadnjih identifikacija i pronalaska grobišta, a za to krive sve prijašnje vlade".

U Koloni sjećanja sudionici su prošli Borovim naseljem do crkve Gospe Fatimske, gdje je misu zadušnicu služio župnik vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadija Pranjić.

Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju dio je programa u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u spomen na 18. studenoga 1991., kad je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana toga grada.

Sutra će se odati počast ubijenima u koncentracijskom logoru u Veleprometu te žrtvama Ovčare. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene