Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za školu

Troškovi "besplatnog" obrazovanja dosežu i do 4000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su onima u većima gradovima s boljim proračunima knjige besplatne ili ih roditelji plaćaju tek dijelom, u najsiromašnijim krajevima zemlje slika je drugačija jer troškove opremanja školaraca roditelji moraju snositi sami.

Praznici su pri kraju, a pripreme za školu u punom jeku. Dok su onima u većima gradovima s boljim proračunima knjige besplatne ili ih roditelji plaćaju tek dijelom, u najsiromašnijim krajevima zemlje slika je drugačija jer troškove opremanja školaraca roditelji moraju snositi sami.

Pročitajte i ovo Škola - 4 Ima rješenja Ravnatelji sve kreativniji, tu su i stipendije, ali nitko ne želi predavati te predmete: "To ima posljedice na znanje i vještine učenika" Ilustracija Problemi u susjedstvu Nemaju toaletnog papira, a radijatori su im isključeni: ''U mojoj školi sapun je legenda''

Od velikih gradova, jedino će u Zagrebu i osnovnoškolci i srednjoškolci imati besplatne knjige. U Osijeku samo osnovnoškolci, a u Splitu će udžbenike udžbenike sufinancirati za sve osnovnoškolce i to bonovima od 600 kuna za niže i 700 kuna za više razrede. U Rijeci će bonove u iznosu od 250 do 1000 kuna dobiti samo osnovnoškolci čiji su roditelji socijalno ugroženi.

U vrijednoj obitelji Jurkić iz Otočca hrane ne manjka jer se vrijedno radi. No mami Jeleni nije lako jer dvoje od petero djece treba spremiti za školu, a u siromašnom Otočcu knjige se kupuju uz što djecu treba i odjenuti.

'Ne znam jednostavno otkud tolike novce nabaviti. Znači plus torbe i djeci da se kupi zimska roba, meni bi trebala jedna vrećica novaca, jedno 15 tisuća kuna, onda bi to bilo na miru da ih mogu sve spremiti za zimu', rekla je majka Jelena Jurkić.

Troškove za opremanje školaraca, kad se zbroje i udbženici i druga školska oprema te odjeća i obuća dosežu i do 4 tisuće kuna

Priliku za bezbrižno školovanje nemaju ni djeca iz obitelji Majić iz Petrinje, od kojih su svi odlični učenici. Blizanci Ivan i Nikola do sada su dijelili isti par knjiga.

'Kupili smo sad jedan par i profesori su imali razumijevanja u školi', rekao je od blizanaca te učenik iz Petrinje, Ivan Majić.

Majka blizanaca Ana Majić rekla je kako nije bilo problema, no sada će ih biti. Blizanci kreću u različite srednje škole, roditelji su nezaposleni, a treba platiti i prijevoz.

'Mislim, ne znam kako ćemo izaći na kraj. Teško se snalazimo, on nešto radi na crno i tako', rekla je majka blizanaca.

Pa tako ispada da besplatno obrazovanje ima cijenu.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene