Obavijesti Video Pretražite Navigacija
već smo imali školu

Treba li se dogoditi strašan zločin da nešto naučimo? ''Ubojica je dolazio često, bio je nemiran, čudan čovjek''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Đakovu se dogodila strašna tragedija. Ubijena je djelatnica Centra za socijalnu skrb i teško ranjen njezin kolega, a zločin je možda mogao biti spriječen - jednim običnim detektorom metala. Kao da neki slučajevi iz prošlosti nisu bili dovoljni.

Korisnik Centra za socijalnu skrb usred bijela dana ušetao se u zgradu, ušao u sobu u koju redovito dolazi i hicima iz pištolja na mjestu ubio djelatnicu, a njezina kolegu teško ranio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Strašan zločin koji je Đakovo zavio u crno mogao se izbjeći. Da je na ulazu postavljen detektor metala ili da je uređajem zaštitar na ulazu provjerio muškarca, on u Centar ne bi ni ušao. A jedna bi žena bila živa.

Prije gotovo 20 godina, 22. rujna 1999. dogodio se trostruki zločin na Općinskom sudu u Zagrebu. Bivši policajac Mato Oraškić ubio je sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu.

Tragedija je probudila sustav, ali ne cijeli...

Zbog ubojstva sutkinje Ljiljane Hvalec, supruge Gordane Oraškić i njezine odvjetnice Hajre Prohić, te ranjavanja zapisničarke Stanke Cvetković, Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Bila je to prva presuda s tako dugotrajnom zatvorskom kaznom koja je izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Taj je dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Tragedija koja se pamti, ali koja je potaknula sustav da se na sudovima postave detektori metala. No, u centrima ih nema. Pa je još jedna žena ubijena.

''Dolazio je često, bio je nemiran, čudan čovjek...''


Šimun Buzov, član uprave zaštitarske tvrtke Securitas koja štiti Centar za socijalnu skrb u Đakovu, ispričao je da na tom objektu rade više od 12 godina i da je dosad bilo samo sitnih incidenata. ''Ovo što se danas dogodilo ne možemo vjerovati'', rekao je. Kaže da je ubojica dolazi u Centar često, tjedno nekoliko puta. ''Ubojica je došao, predstavio se i otišao u kancelariju u kojoj radi gospođa i kolega. Nakon incidenta, zaštitar je otrčao po prvu pomoć, a počinitelj je u međuvremenu napustio objekt'', rekao je Buzov. 

Dodao je da zaštitar nije čuo pucnjeve. ''Mi kao zaštitari ne smijemo imati vatreno oružje, a on je oružje unio u torbici. Uvijek je imao hrpu papira ili rokovnik, bio je kao domaći'', rekao je i objasnio da mu zaštitar nije pregledao torbicu jer ne pregledava nikoga tko dolazi

Prenio je da je zaštitar rekao da je počinitelj uvijek bio nemiran i da je čudan čovjek.

Aktualno Novi Zagreb ostao bez vode, građani ljutiti: "Gdje su sve te cisterne? Ovo je strašno. Jutros sam se kupala u mineralnoj vodi'' U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) +0 Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Hrvatska Novi Zagreb ostao bez vode, građani ljutiti: "Gdje su sve te cisterne? Ovo je strašno. Jutros sam se kupala u mineralnoj vodi'' 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene