Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij Mosta

Previše detalja o MOST-u koje ne znamo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I MOST će do kraja godine trebati na unutarstranačke izbore. I to prve otkad funkcioniraju kao stranka. A kako stranka funkcionira, teško je bilo doznati i našoj Ivani Brkić Tomljenović koja se godinama bavi hrvatskom političkom scenom.

Kako je izabran Božo Petrov, te tko i kako upravlja strankom koja upravlja državom, potpuna je nepoznanica. Vide se kao moralna vertikala. Traže transparentnost. No jesu li i sami takvi? Već tri dana ih zovemo i pokušavamo dobiti odgovore o sadašnjem i budućem ustroju stranke. Međutim, iz Mosta nitko nije htio stati pred kameru Nove TV. Čak ni reći koliko imaju članova.

Pročitajte i ovo Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta? Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!"

U registru političkih stranaka nema mnogo detalja. Tek da su osnovani 2013. Nakon Metkovića, Božo Petrov s lokalnim čelnicima osvaja i 19 mandata u Hrvatskoj. Uspjeh je ostavio u sjeni činjenicu, podsjeća politička analitičarka Milica Vučković, da ni danas ne znamo tko ga je izabrao. ''Mislim da ćemo sad već svi složiti da nisu transparentni'', kazala je Vučković. Zato u Mostu pripremaju novi statut.

Jer u starom se spominju samo tijela poput sabora i predsjedništva. Ni slovom Nacionalno vijeće, koje je donijelo brojne odluke. Tko su danas članovi tog vijeća i kako su birani - u Mostu šute. Neki od njih u posljednjih godinu dana, Most su sami napustili, drugi su, poput Drage Prgometa izbačeni. Bivši - vrlo kritični.

''Nacionalno vijeće je istina sudjelovalo, ali na kraju odluke su se donosile vidjeli ste i sami kad su se birali ministri - tamo negdje iza zavjese'', rekao je Ivica Mišić, saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku.

''Gospodin Petrov je odlazio, izgubio bi se na tri četi sata i vratio bi se sa sasvim drugim projekcijama. Jasno je bilo da se u Mostu odlučuje izvan Mosta'', rekao je Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena koji je i sam bio dio Mosta.

Petrov, Grmoja i Kovačić članovi su Mosta, no mnogi saborski zastupnici, pa i ministri nisu. Koliko ih ima u Mostu i koliku članarinu plaćaju - ne zna se.

''Mislim da sad s obzirom da su u Vladi i igraju veliku i važnu ulogu, da na tako nekim standardima nipošto ne bi smjeli raditi ovakve greške'', ističe Vučković.

Dok druge dvije najveće stranke predsjednike biraju prema modelu jedan čovjek - jedan glas, u Mostu tek o tome trebaju donijeti odluku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene