Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Čepinu

Teško ozlijeđeni radnik je kritično, ali van životne opasnosti: "Dečki nisu imali nalog ni opremu. Bio je to odraz ljudskosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti i jedini preživjeli radnik u tragediji u Čepinu i dalje je kritično, ali izvan životne opasnosti.Polako se rasvjetljavaju okolnosti nesreće. Čini se da su se stradali radnici osječkoga Vodovoda našli na krivom mjestu u krivo vrijeme. Bez odgovarajuće opreme stradali su u pokušaju da spase druge. U Čepinu je proglašen Dan žalosti.

Dvojica komunalnih radnika preminula su u utorak na licu mjesta nakon što su upala u kanalizacijski šaht u Čepinu, a još dva teško ozlijeđena i jedan u stanju šoka prevezeni su u osječki KBC. U poslijepodnevnim satima iz bolnice su potvrdili kako je jedan teško ozlijeđeni radnik ipak izgubio bitku za život i preminuo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen upravitelj Otrovali se u indijskom restoranu: Gosti su pljuvali krv i vrištali od boli Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu Užas u blizini Splita FOTO "Govno koje je prelilo čašu": Građani zgroženi zbog fekalija u moru, zna se i krivac

Jasminka Milas Ahić iz osječkog KBC-a rekla je kako je preživjeli radnik i dalje kritično, ali je izvan životne opasnosti. "Više nije na respiratoru, diše spontano, pri svijesti je, u kontaktu. Sada slijedi daljnja primjena svih lijekova koji su mu potrebni i intenzivno praćenje svih funkcija" rekla je.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u utorak oko 11 sati u prepumpnoj stanici kanalizacije koja se nalazi na križanju ulica Papuk gore i Kalničke u Čepinu tijekom radova na kanalizaciji.

Radnici osječkog Vodovoda i čepinskog komunalnog poduzeća pokušali su ukloniti začepljenje, kada se iz 7 metara duboke jame pojavio plin. Radniku koji se prvi spustio u šaht pozlilo je, pa ga je drugi počeo spašavati, a potom su u pomoć priskočili i ostali.

"Bio je to odraz ljudskosti"

Vodstvo osječkog Vodovoda na konferenciji za medije održanoj u srijedu osvrnulo se na tragediju i zadatak koji su trebali obaviti njihovi djelatnici. 

"Korisnik sustava javne odvodnje obratio se s problemom zbog otpadnih voda te su djelatnici vodovoda izašli na teren i zaključili da je zaštopan cijeli ulični vodovod. Utvrdili su gdje je problem i probili pregradu. Crpna stanica u sebi ima rešetku koja prihvaća talog i krpe. Dečki su javili da je problem u crpnoj stanici čije održavanje inače nije u nadležnosti Vodovoda. Dečki nisu imali nalog ni opremu. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo, ne znam je su li se poskliznuli ili su ih omamili plinovi. Možemo pretpostaviti da su djelatnici Vodovoda, to su iskusni dečki, priskočili kolegi u pomoć, bio je to odraz ljudskosti. Vodovod Osijek ima 108 crpnih stanica, isti problem imamo na svim stanicama. Krpe na rešetkama odraz su nekulture građana", kazao je ravnatelj kanalizacijske mreže osječkog Vodovoda Branko Pavić.

Rukovoditelj poslovne jedinice odvodnje u Vodovodu Osijek Željko Budimčić ponovio je kako u svom sastavu imaju 108 stanica koje imaju probleme poput jučerašnjeg.

"Za održavanje takvih stanica imamo posebno obučen tim sa svom potrebnom opremom - s gumenim odijelima, dregerima, motorolom koja je veza koju koristi radik koji silazi, radnik je povezan s tehničkim užetom. Ljudi posebno odrađuju taj dio čišćenja, nažalost ovi koji su bili to nisu trebali raditi", objasnio je.

Direktor Vodovoda Ivan Jukić rekao je također kako su njihovi djelatnici ljudski reagirali.

"Kad su vidjeli kolegu u nevolji, nisu razmišljali o posljedicama", dodao je.

Pavić je rekao kako su dečki s terena kontaktirali s njim nakon što su podigli poklopac. Obavijestili su ga da je rešetka puna krpa i da je treba očistiti.

"Rekao sam dobro, stanite sa strane, kontaktirat ću Urednost da očiste rešetku. Mi smo dobili narudžbenicu za čišćenje cjevovoda, a ne za čišćenje crpne stanice", rekao je.

"Oni su vidjeli čovjeka u nevolji i išli su pomoći"

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti, Jukić je rekao kako o tome ne mogu govoriti.

"Za to postoje institucije koje će utvrditi, naša je pretpostavka da su naši dečki išli pomoći kolegi koji se počeo spuštati u stanicu jer bi svaki čovjek to napravio", kaže Jukić.

Objasnio je kako čine sve da se ovakve tragedije ne događaju, od zaštitne opreme do procedura.

"Dečki na kamionu imaju druge zadatke. Ne spuštaju se u komore. Oni su vidjeli čovjeka u nevolji i išli su pomoći", zaključio je.

U šoku dozivao pomoć

Što je točno dovelo do smrtonosnog udisanja opasnih plinova, trebalo bi se znati po završetku policijske istrage.

Prema riječima svjedoka tragedije, stanovnici ulice izašli su iz kuća kada je jedan djelatnik u šoku pozivao u pomoć.

"Uspio je nazvati policiju, hitnu i vatrogasce i pao na travu pokraj prepumpne stanice. Samo je ponavljao kako su četvorica u šahtu", ispričao je jedan od stanovnika Kalničke ulice.

Zaštita na radu

Tragedija u Čepinu otvorit će i pitanje o zaštiti na radu. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Martin Novosel, rekao je za Glas Slavonije kako se uvijek inzistira na tome da radnici budu osposobljeni za rad na siguran način.

"Ovdje je pitanje jesu li bili osposobljeni, ali i je li obavljena procjena opasnosti. Također, kad se obavlja procjena opasnosti, utvrđuje se koja je zaštitna oprema obvezna. Svaka se procjena opasnosti obavlja na mjestu događaja, a time i propisuju zaštitna sredstva, kao i postupak rada na tome mjestu kako ne bi došlo do nezgode. Sve ovisi o radnome mjestu, ali i o radnoj operaciji, no obveza je poslodavca osigurati rad na siguran način", pojasnio je Novosel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene