Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terorizam u Europi

STRUČNJAK ZA SIGURNOST 'Napad na crkvu u Francuskoj je i simbolički napad na Vatikan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Tonči Prodan, stručnjak za terorizam, koji je komentirao posljednje napade, pogotovo onaj u crkvi u Francuskoj.

Jesu li Islamisti, ubivši svećenika, napali i Vatikan?

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Simbolički gledano zasigurno se radi o napadu na čitavu Katoličku crkvu i kako je to izjavio francuski premijer, ranjena je cijela Francuska, ali i svi katolici.

Ovo je prvi put za koji mi znamo da je napadnuta katolička crkva u Europi. Zašto crkva?

Crkva predstavlja identitet svakog naroda, ali i velikog dijela svijeta. Ovdje se zapravo radi o konfesiji kojoj pripada zapadna kulturna civilizacija pa s te strane ovaj napad ima i tu vjersku simboliku.

Nije pitanje ima li Europa odgovor na napade u svom dvorištu, već zašto ih nema? Što rade tajne službe? Policija, vojska?

Teroristi su, kao što vidimo, inovativni. Njih je zasigurno teško pratiti. Oni zapravo napadaju svakodnevan život, a to je najteže braniti. Dakle, disperzirali su svoje napade na više zemalja, dakle na pojedinačne ciljeve, svakodnevan život, a to je najteže braniti. Zemlje provode svoje nacionalne strategije u borbi protiv terorizma, kako koja više ili manje uspješno. Kao što vidimo, određeni problemi postoje. Prošle godine je u Francuskoj bilo jako puno terorističkih napada, 150 ih je ubijeno, a više od 250 ranjeno. Ove godine imamo već skoro 100 žrtava u Francuskoj.

Predsjednik Hollande je rekao da su teroristi objavili rat Franuskoj te da će Francuska odgovoriti, ali poštujući prava po kojima smo demokracija. Je li se moguće tako boriti protiv terorista?

Hollande je tu mislio zapravo na stečevine Europe koja maksimalno poštuje ljudska prava. Vjerojatno je mislio na to. Moguće se boriti protiv terorista, moguće je suspendirati njihova temeljna ljudska prava, u smislu kontrole njihovog razgovora i drugih prava koja su im zajamčena međunarodnim konvencijama o pravima čovjeka, jer ponekad su to jedine metode s kojima se možete boriti protiv određenih skupina u društvu.

Očekujete li daljnju eskalaciju?

To je teško reći. Kao što znamo, vođe terorističkih skupina su uzele fetvu po kojoj teroristi mogu napadati sve ciljeve. kao što smo vidjeli u prethodnim napadima, riječ je bila o osobama koje su imale znakove određenih psihičkih nestabilnosti i kao takvi su vrlo podobni za radikalizaciju putem interneta i putem drugih medija.

Teroristička skupina Islamska država se nakon svakog napada oglasi i preuzme odgovornost. Mislite li da je to promidžba ili doista stoje iza baš svakog napada?

To je u potpunosti razumljivo, ukoliko analitički razlučimo sve ove zadnje napade koji su bili, ili gotovo sve. Ne možemo tvrditi da je iza njih stala Islamska država, oni su mnoge od njih prihvatili kao svoje. Ide im u prilog to da prihvate takve akte kao svoje, a napali su zapadnu civilizaciju i posijali su strah i teror u zapadnim državama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene