Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Stručnjak za terorizam

'Moguće je da se napadi ponove, teško je braniti svakodnevni život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je i stručnjak za terorizam Tonći Prodan, koji je u razgovoru s reporterom Andrijom Jarkom analizirao sigurnosnu situaciju u Francuskoj, ali i Hrvatskoj.

Gospodine Prodan, je li Vas iznenadio način izvođenja ovog terorističkog napada? umjesto bombi, prsluka, Kalašnjikova i jurišnih pušaka - kamion?

Pročitajte i ovo Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost ZASTRAŠIVANJE I PRIJETNJA? Tajna krvavih paketa sa životinjskim očima: Stručnjak za sigurnost objasnio koje će tragove tražiti policija Vojne vježbe kraj Dubrovnika - 1 NATO U AKCIJI Sve su češće vojne aktivnosti u Hrvatskoj: Stručnjak pojašnjava zašto nebo nad Dubrovnikom prelijeću američki bombarderi

Prijevozna sredstva su se i dosad koristila u svrhu počinjenja terorističkih akata, tako da to u tom smislu nije nešto novo. Za Francusku je nešto novo jer je ovo prvi put rezultiralo velikim brojem ljudskih žrtava pa je u tom smislu to nova situacija za Francusku.

Riječ je o pješačkoj zoni kojom se kreće i do 30-ak tisuća ljudi. Posljedice su mogle biti i još gore?

U svakom slučaju, radilo se o području u kojem je pješačka zona i broj žrtava je mogao biti daleko veći. Da li se tu može govoriti o određenim propustima policijskih i sigurnosnih snaga Francuske, o tome bi se moglo razgovarati, jer bi u takvim zonama trebali postojati određeni blokadni punktovi, koji bi trebali prevenirati, odnosno profiltrirati potencijalne počinitelje terorističkih akata.

Postoji i neslužbena informacija da je napadač prošao policijsku kontrolu jer im je navodno rekao da prodaje sladoled. Kako je to moguće?

To je možda istina, da se doista radilo o dostavljaču hrane, no sigurnosne snage svejedno moraju raditi profilaciju tih kadrova i moraju raditi rutinske kontrole sadržaja, odnosno teretnog prostora tih kamiona i vozača, odnosno njihovu profilaciju.

Osvrnimo se na moguće posljedice po Hrvatsku. Imamo tisuće gostiju brojne festivale po zemlji, kakva je realna opasnost za Hrvatsku?

Hrvatska je članica zapadne alijanse, članica NATO saveza i po tom osnovu pripada tom krugu zapadnih zemalja. No međutim, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Hrvatska postala metom terorističkih napada, a s druge strane mislim da možemo poručiti našim gostima i našim državljanima, da hrvatske policijske i sigurnosne službe rade svoj posao i da su kod nas sigurni.

Postoji li osnova za maksimalan stupanj sigurnosti u Hrvatskoj, znamo kakvo je naše okruženje, bilo je svega u zadnjih par godina?

Naše službe to rade permanentno i mislim da ne postoji razlog da bi se to podizalo na neki veći stupanj. Rade svoj posao kako treba i mi smo sigurna zemlja.

Strahujete li da bi se sličan napad opet mogao ponoviti u Francuskoj?

Francuska je u svakom slučaju meta, jer je uz SAD najveći borac protiv ciljeva Islamske države, koja je u posljednje vrijeme izgubila gotovo četvrtinu svojeg teritorija. Moguće je da se ti napadi ponove, jer je teško braniti svakodnevni život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene