Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od referenta do poduzetnika

Tko je Tomo Horvatinčić? Kontroverzni poduzetnik poznat po nesrećama i projektima koji su izazvali prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomo Horvatinčić - poduzetnik koji je postao jedna od najkontroverznijih osoba u hvatskom javnom životu. Najpoznatiji po nesrećama koje je prouzročio, ali i poslovnim projektima koji su izazvali prosvjede.

Rođen je blizini Samobora, radio je kao referent u policiji, neko vrijeme je živio u Njemačkoj, a vratio se krajem '70-ih. Uskoro otvara kafić, zatim i poznati restoran u Svetoj Nedelji, a otvorio je i hotel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićena zbog mita Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe? Kaznionica u Zagrebu - 2 pravomoćno osuđen Gdje će Horvatinčić odslužiti kaznu? "Za svakog zatvorenika se individualizira način izvršavanja "

Godine 1980. skrivio je prvu nesreću s ljudskim žrtvama. Horvatinčić je naletio na pješakinju. Osuđen je na šest mjeseci uvjetne kazne.

"Čovjek ne traži neku drastičnu kaznu, ali nekakav osjećaj odgovornosti i suosjećanja", govorila je Marija Nosek, unuka poginule pješakinje.

Devet godina poslije opet automobilska nesreća i još jedna žrtva. Poginula je žena, a postupak protiv Horvatinčića je obustavljen.

Krajem 90-ih bio je jedan od čelnika tadašnjeg NK Croatije, današnjeg Dinama. Njemu, Vrbanoviću i Novoselu se sudilo da su utajili porez i oštetili državu za 120 milijuna kuna, no optužbi su oslobođeni.

"Nijedan od ove trojice uključujući i mene naravno nikad ni jedne sekunde nije učinio ni jedno dijelo koje se kosi sa zakonom", govorio je 4. travnja 2012. Damir Vrbanović.

Nakon ugostiteljskih poslova Horvatinčić se bavio i građevinarstvom. U središtu pozornosti je zbog izgradnje centra Cvjetno i rampe u Varšavskoj. Održan je niz prosvjeda.

"Nema govora o odustajanju od Varšavske rampe", poručivao je Horvatinčić krajem svibnja 2010.

Iste godine još jedna automobilska nesreća. Sudario se s vozilom u kojem je bila četveročlana obitelj. Za ovu nesreću nije odgovarao.

"Ne znam je li uopće dobio kaznene bodove i odgovarao, jer je on prvo i osnovno prebrzo vozio", kazala je krajem studenog 2015. Indira Žanić, sudionica te prometne nesreće.

Kriv, pa nije kriv, pa opet kriv

A onda se 2011. dogodila pomorska nesreća. Njegova jahta naletjela je na jedrilicu talijanskog para koji je smrtno stradao. U prvoj presudi 2015. kažnjen je na godinu dana i 8 mjeseci uvjetno, za djelo počinjeno iz nehaja.

"Još jedanput izražavam žaljenje za ovu nesreću i sućut djeci poginulih", govorio je tada Horvatinčić.

Presuda je poništena pa je suđenje krenulo ispočetka.

Sutkinja Maja Šupe oslobađa ga krivnje za nesreću 13. listopada 2017. zbog sinkope, odnosno gubitka svjesti u trenutku nesreće.

I ta presuda je poništena, a suđenje kreće treći put. Sada je dokaz bila skica nesreće, a tužiteljstvu je bilo sporno kako ju je nacrtao ako je imao sinkopu.

"Plaćam danak u toj nesreći, od sotoniziranja mene kao osobe od vas medija pa do stalnog izrugivanja na društvenim mrežama mojom bolesti", govorio je lani u listopadu poduzetnik.

Teza o sinkopi nije prihvaćena, a u srijedu je proglašen krivim, na kaznu zatvora od 4 godine i 10 mjeseci.

Tri suđenja - tri različite presude

"Svaki sudac ima i pravo na svoje mišljenje, prema Zakonu o sudovima on ne odgovara o iznošenju svojeg mišljenja, osim ako nije suprotno zakonu pa da time čini kazneno djelo", pojašnjava odvjetnik Damir Primorac.

Ova presuda nije pravomoćna pa agonija duga 8 godina još nije gotova.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene